Antena 3 CNN Life Sănătate Avertismentul medicilor înainte de Paşte: "Atenţie la copii în perioada curăţeniei de primăvară!"

Avertismentul medicilor înainte de Paşte: "Atenţie la copii în perioada curăţeniei de primăvară!"

Iulia Gorgorin
1 minut de citit Publicat la 20:39 19 Apr 2022 Modificat la 21:27 19 Apr 2022
avertisment medici paste copii
Avertismentul medicilor înainte de Paşte: "Atenţie la copii în perioada curăţeniei de primăvară!" Sursa foto: Mariakray | Pixabay

Sărbătoarea Paştelui se apropie cu paşi repezi, iar pregătirile sunt în toi.

Medicii spun că, în această perioadă dinaintea Paştelui ortodox, când părinţii sunt ocupaţi cu curăţenia de primăvară, copiii sunt mai predispuşi să se intoxice accidental cu substanţe chimice. 

Copiii lăsaţi nesupravegheaţi au ajuns la spital, după ce au înghiţit din greşeală detergent lichid, diluant de vopsele, soluţii pentru curăţenie, sau chiar benzină.

"Încep să apară accidentele generate de perioada în care toată lumea este ancorată în mai multe activităţi administrative şi cei mici sunt mai puţin supravegheaţi. Există şi cazuri care sunt mai greu de gestionat, chiar dacă este o cantitate de toxic mai mică", a precizat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Zilele trecute, în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) a ajuns un copil de 3 ani care a băut din greşeală benzină dintr-o sticlă care se afla în casă, acesta crezând că este suc, scriu jurnaliştii de la ziaruldeiasi.ro

"A necesitat internare în Clinica de Toxicologie. Spălătura gastrică în caz de ingestie a acestor substanţe este contraindicată, însă este nevoie de supraveghere amănunţită din partea personalului medical", a mai precizar dr. Tamara Roşu.

În ultimele zile au fost în medie 120 de prezentări în UPU, existând însă perioade şi mai aglomerate. 

"Cei mai mulţi copii au fost consultaţi şi au plecat acasă, procentul internărilor a fost mai mic în contextul virozelor respiratorii. În continuare trebuie să luăm măsuri de izolare pentru a preveni transmiterea. De exemplu, la noi în spital purtarea măştilor de protecţie este absolut necesară, asigură protecţia nu doar în cazul COVID-19, ci pentru celelalte virusuri care se transmit pe cale aerogenă", a completat medicul ieşean.

În următoarele luni, în care se face trecerea la temperaturi mai ridicate, iar cei mici petrec mai mult timp în natură şi sunt mai predisuşi la accidente, medicii pediatri ieşeni spun că va creşte numărul prezentărilor în UPU.

×
x close