CNAS s-a angajat să plătească serviciile peste plafon, imediat după ce clinica trimite decontul.
Legea este clară, dar cu toate acestea analizele rămân gratuite doar pe hârtie. Românii sunt refuzați și li se spune mereu că nu mai sunt bani și sunt puși să aștepte.
Ce trebuie să faceți pentru a obține analizele gratuite
”Deocamdată mergem pe reglementările pe care le cunoaștem. Nu ai intrat încă în vigoare aceste modificări. E nevoie de un timp. În primul rând, trebuie modificate biletele de trimitere și forma lor. Acum discutăm despre acest lucru, proiectul este pe site. În al doilea rând, vom vedea cum este cu aceste fonduri, pentru că, după cum știe toată lumea, până acum plafoanele se epuizau foarte repede.
Mai sunt niște reglementări de făcut, atât în ceea ce privește analizele preventive, cât și în ce privește prescrierea acestor analize, atât a celor preventive, cât și a celor pentru diverse tipuri de boli cronice. Aș vrea să știe toată lumea că aceste analize sunt dedicate pacienților asigurați în pachetul de bază, cu toate că se numesc preventive și cu toate că prevenția trebuie făcută întregii populații, nu numai celei asigurate, deocamdată aceste analize se adresează doar în pachetul de bază al persoanelor asigurate”, a declarat la Antena 3, dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie.
Întrebată de ce consideră că există neclarități și de ce nu se respectă legea, Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS a răspuns: ”Reglementările referitoare la acordarea investigațiilor prescrise de medicul de familie în cadrul consultației de prevenție pentru asiguratul cu vârsta de peste 40 de ani sunt în vigoare.
Reglementările referitoare la modul de completare a biletului de trimitere sunt reglementate printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății și al CNAS, de asemenea în vigoare.
”Investigațiile se acordă doar pentru biletele emise de medicul de familie”
Aceste investigații de laborator se acordă doar pentru biletele emise de medicul de familie în cadrul consultației de prevenție și, din luna octombrie a anului trecut, pentru monitorizarea pacienților care au fost diagnosticați cu boli oncologice, cu diabet sau boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice și boli cerebrovasculare și pentru pacienții care au avut COVID-19 după externare. În aceste situații, investigațiile prescrise se acordă de către furnizorii aflați în contract cu CNAS, chiar și dacă plafonul pe luna respectivă este epuizat”, a spus purtătorul de cuvânt al CNAS la Antena 3.
Mihaela Tănase o contrazice pe doamna doctor Sandra Alexiu, spunând că pacienții nu sunt refuzați pentru aceste analize.
”Am făcut un comunicat de presă, este dat de o săptămână. El se adresează atât furnizorilor de investigații paraclinice, cât și medicilor de familie, cu toți pașii pe care trebuie să îi urmeze atât în completarea biletului de trimitere, cât și în modul de acordare a laboratoarelor acestor investigații și ce trebuie să facă pentru ca fondurile utilizate să fie recuperate de la CNAS.
În situația în care pecientul care are în posesia sa un bilet de trimitere eliberat de medicul de familie, în urma unei consultații de prevenție, cu vârsta de peste 40 de ani, este refuzat, (...) asiguratul se poate adresa CNAS pentru a semnala aceste lucruri și pentru a le regla.