Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Alimentul sărat care conține, de fapt, mai mult de 17 pliculețe de zahăr. Sorin Mierlea: ”Îi dăm copilului la școală și nici nu bănuim”

Alimentul sărat care conține, de fapt, mai mult de 17 pliculețe de zahăr. Sorin Mierlea: ”Îi dăm copilului la școală și nici nu bănuim”

sandvis getty images
Un singur sandviș poate conține apx. 17 pliculețe de zahar. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    Iusti Fudulu    |    22 Iul 2024   •   17:29

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a atras atenția, în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, că un banal sandviș poate conține, pe lângă foarte mulți aditivi, aproximativ 17 pliculețe de zahăr. 

”Vrem să-i facem un sandviș copilului, și luăm un salam cu 10-11 aditivi, ketchup cu 10-11 aditivi, un muștar cu 7-8 aditivi, o pâine cu 10 aditivi, păi doar în acel sandviș am ajuns la 50 de substanțe chimice din care mai mult de 70% se regăsesc în toate produsele folosite. Ceea ce înseamnă că luăm acea cantitate de 2, 3, 5 ori. Mai luăm după aceea și ceva dulce, mai bem și o băutură carbogazoasă, și ajungem la un mic dejun cocktail de 100 de aditivi la o singură masă.

Iar dacă ne uităm pe etichetă scrie cantitatea zilnică estimată, sau doza zilnică recomandată. Asta este valabil pentru un adult de 30 de ani, nu despre un puști de șapte ani”, spune șeful ANPC.

Sandviș cu 17 plicuri de zahăr

”În al doilea rând, ne uităm că în pâine este zahăr, în ketchup este zahăr, în muștar este zahăr, în salam este zahăr, și ne dăm seama că într-un sandviș este mai mult zahăr decât într-un pahar de băutură carbogazoasă sau într-o prăjitură, pentru că în prăjitură este posibil ca nici să nu pună zahăr, să pună un substitut de zahăr ca să fie dulce, pentru că poate este mai ieftin.

Și ne trezim că la o singură masă, într-un singur sandviș, găsim până la 17 pliculețe de zahăr. Păi dacă te pun să mănânci 17 pliculețe de zahăr acum, nu poți. Și ne trezim că avem copii, la vârste foarte fragede, insulino-dependenți”, a mai explicat Sorin Mierlea în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

×
Citește mai multe din Sănătate
» Vezi toate știrile din Sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close