În cazul cetățenilor din Ucraina care doresc să obţină statutul de refugiat se aplică prevederile legale specifice în vigoare, a precizat ministrul Sănătăţii.
El a subliniat că în pachetul de informaţii pe care-l vor primi aceştia la intrarea în ţară se va regăsi şi o secţiune dedicată accesului la servicii medicale.
"Deja am făcut publice, în cursul zilei de ieri, câteva dintre măsurile pe care le-a luat Ministerul Sănătăţii ca urmare a situaţiei de război din Ucraina. (...) O să vă spun şi câteva lucruri noi legate de accesul la asistenţă medicală al cetăţenilor ucraineni. (...)
Marea majoritate a celor care au sosit în România, fie că au venit direct din Ucraina, fie că au venit din Republica Moldova, au fost persoane care nu au solicitat statutul de refugiat în România, doar 11 solicitări de azil, ce ne-a determinat să găsim toate căile prin care oamenii care vin din Ucraina să beneficieze de servicii medicale", a spus Alexandru Rafila.
Din punct de vedere al statutului, sunt trei categorii de cetăţeni ucraineni care au ajuns în România.
"Este vorba despre cetăţenii care au venit în mod obişnuit, marea majoritate a celor 7.000 de cetăţeni ucraineni care au rămas în România şi care beneficiază, din fericire, de prevederile unui Acord, foarte vechi, e adevărat, dar care este perfect valabil, l-am verificat la Ministerul Afacerilor Externe, care le conferă cetăţenilor ucraineni dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe teritoriul României. Aşa că, din punctul ăsta de vedere, lucrurile sunt clare, sigur, pe durata şederii, care aţi înţeles că nu poate să depăşească 90 de zile ", a afirmat Rafila.
Pentru cei care solicită statutul de azilant, a adăugat ministrul, există prevederi clare de asigurare a asistenţei medicale pentru "aproape toate categoriile de servicii medicale".
"Există un fond - nu este la Ministerul Sănătăţii, este la MAI - care asigură plata serviciilor medicale pentru solicitanţii de azil. Iar dacă primesc statutul de refugiat, au aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii români, deci nu este niciun fel de problemă legată de asigurarea serviciilor medicale", a evidenţiat Rafila.
"Să ştie ce au de făcut, unde să se ducă, să se adreseze, dacă au probleme de sănătate"
Ministrul Sănătăţii a precizat că o problemă care a trebuit rezolvată a fost legată de operaţionalizarea unor structuri la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică şi, bineînţeles, la nivelul Ministerului Sănătăţii, care să asigure coordonare şi intervenţie rapidă în cazul în care afluxul de persoane dinspre Ucraina este de mari proporţii.
"Există, în momentul de faţă, echipe medicale mobile care se pot deplasa în eventualele centre care vor fi înfiinţate de către MAI, încât să poată să evalueze starea de sănătate a persoanelor de acolo, să le ofere posibilitatea de a se testa, de a se vaccina şi să-i îndrume către serviciile medicale de rutină dacă este cazul", a mai declarat Rafila.
Autorităţile vor include în pachetul de informaţii pe care-l vor primi cetăţenii ucraineni în momentul în care vor intra pe teritoriul României şi o secţiune dedicată accesului la servicii medicale.
"Să ştie ce au de făcut, unde să se ducă, să se adreseze, dacă au probleme de sănătate", a completat Rafila.