Antena 3 CNN Emisiuni Punctul de întâlnire Alexandru Rafila, despre miturile COVID-19 privind vaccinurile şi masca de protecţie | VIDEO

Alexandru Rafila, despre miturile COVID-19 privind vaccinurile şi masca de protecţie | VIDEO

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 20:32 22 Mar 2021 Modificat la 21:00 22 Mar 2021
Alexandru Rafila, despre miturile COVID-19 privind vaccinurile şi masca de protecţie | VIDEO
Sursa foto: Agerpres

Primul mit COVID, legat de vaccinuri, care spune că vaccinurile nu ne protejează împotriva noilor tulpini: britanică, sud africană, braziliană.

"Vaccinurile protejează poate în măsura mai mică împotriva unora dintre aceste tulpini, nu a tuturor acestor tulpini, discutăm de trei tulpini diferite. Sunt două lucruri care sunt importante. în primul rând care este proporția îmbolnăvirilor din populație cu una din tulpini. Şi dacă pentru tulpina britanică există argumente că se răspândește comunitar în toată țara, pentru celelalte două încă nu există astfel de argumente, iar după vaccinare ceea ce ne interesează nu este neapărat faptul că nu mai face boala și dacă faci o formă ușoară a bolii este un lucru important.

Rafila: "Vaccinurile, disponibie acum, ne protejează de formele grave alea bolii"

Aceste vaccinuri. care sunt disponibile în momentul de față. protejează împotriva formelor grave de infecție. ceea ce cred că este un lucru extrem de important. pentru că reduce pe de o parte nevoia de spitalizare și în mod evident mortalitatea și cred că acesta este scopul unei campanii de vaccinare", a spus Alexandru Rafila la Antena 3

Al doilea mit COVID: Masca va fi purtată pentru totdeauna, ca un mijloc de presiune asupra populaţiei

"Masca nu este un mijloc de presiune asupra populației, este un mijloc mecanic de împiedicare a transmiterii unei infecții respiratorii, sau o boală cu transmitere aeriană. În momentul în care dispare transmiterea comunitară și utilizarea măștii nu mai este necesară. Pot fi anumite situații în anumite zone în anumite tipuri de activitate ca masca să fie recomandată", mai spus Rafila.

Al treilea mit COVID: Sunt doar "20.000 de morți" de COVID în România. Alte boli ucid mai mulți români

"Asta nu este o filozofie sănătoasă. 20.000 înseamnă a zecea parte dintre decesele înregistrate în România în curs de un an. Nu este chiar așa de puțin. Ca efect al acestei epidemii au existat și morții indirecte, pentru că au fost persoane care au ezitat să meargă să apeleze la servicii medicale. Numărul de decese în luna noiembrie a fost cel mai mare din istoria postbelică a României. Lucrurile acestea legate de deces sunt valabile atât timp cât sistemul este funcțional și poate să preia pacienții care au nevoie de îngrijire, inclusiv de terapie intensivă.

Pentru că sistemul este depășit nu ai de unde să știi cum evoluează decesele și de obicei nu evoluează neapărat în favoarea populației ci in defavoarea ei", a mai spus Alexandru Rafila.

Rafila: "Purtarea măştii este o marcă a responsabilităţii, nu a libertăţii"

"Responsabilitatea pe care o avem noi ca și indivizi privind prevenirea infecției și comportamentul, un comportament fără mască nu reprezintă o marcă a libertății ci este o marcă a responsabilității, suntem ființe sociale", a mai explicat profesorul Alexandru Rafila.

Al patrulea mit COVID: Deși 90% din pacienți au fost, nu este bun protocolul medical anti-COVID, există alte metode de tratament.

Eu nu cred în tratamentele minune în general. Tratamentele minune sunt afirmate dar nu sunt demonstrate. Nu în spate niște studii științifice, niște publicații care să ateste că medicamentul este eficient, nu este toxic pentru că există și această problemă.

Medicația așa zis tradițională, protocoalele care sunt recomandate de comisiile de specialitate sau de societățile profesionale medicale au în spate studii care le certifică că sunt utile că nu fac rău și persoanele care au primit acel tratament sunt mai apte să se vindece, să aibă evoluția bolii fără complicații, fără deces decât dacă nu iau acel tratament. 

Dacă pui în balanță cele două în moduri rvident tratamentul recomandat public oficial este cel pe care îl prefer", a mai explicat profesorul Alexandru Rafila.

Al cincilea mit COVID-19: De ce ne mai vaccinăm dacă putem să facem COVID şi după vaccinare?

"Din două motive ne vaccinăm. Pentru că este foarte probabil să nu facem COVID şi dacă facem COVID după vaccinare, facem o formă ușoară. Vaccinul îţi oferă un răspuns imun care este mult mai eficient și împiedică multiplicarea excesivă a virusului", a mai punctat profesorul Alexandru Rafila.

×
TOP articole
TOP articole
x close