Antena 3 CNN Life Sănătate Alexandru Rafila, despre variola maimuţei: "Nici vorbă de pandemie"

Alexandru Rafila, despre variola maimuţei: "Nici vorbă de pandemie"

Silvia Preda
1 minut de citit Publicat la 15:41 22 Mai 2022 Modificat la 15:47 22 Mai 2022
alexandru rafila
Alexandru Rafila, despre variola maimuţei: "Nici vorbă de pandemie" Sursa foto: Antena 3

"Nici vorbă de pandemie. Este exclus așa ceva. Rata de reproducere a acestei infecţii este mult sub 1, este 0,3. Ştiți bine că pentru infecția cu noul coronavirus am plecat de la 3 și am ajuns pe la 10 sau chiar peste rată de reproducere.

Deci riscul de infecție este mic și nu se transmite decât prin contact direct, prelungit, cu o persoană infectată.

Cele 90 de cazuri care au fost înregistrate în Europa au fost oarecum grupate în majoritatea lor, în sensul că se poate stabili calea de transmitere în cadrul acelor grupuri", a spus Alexandru Rafila, duminică, la Antena 3.

Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuţei sau suspiciune de îmbolnăvire

Variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană care are variola maimuţei.

Citiţi şi: Ministerul Sănătății, informare despre cazul de variola maimuței în România

Cel puțin patru țări din regiunea europeană au raportat până în prezent cazuri confirmate sau suspectate de variola maimuţei – Portugalia, Spania, Suedia și Marea Britanie. Cazuri au fost raportate și în Canada și Statele Unite.

Variola maimuţei. Cum a început această epidemie recentă?

Investigațiile sunt în curs de desfășurare. Cazurile sporadice de variola maimuţei în țările europene în rândul călătorilor care se întorc din țările în care boala este endemică sunt bine cunoscute.

Variola maimuţei. Care sunt simptomele?

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

×
x close