Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Accesul la tratamente cu medicamente biologice va creşte pentru pacienţii români

Accesul la tratamente cu medicamente biologice va creşte pentru pacienţii români

Vești bune pentru pacienți: va creşte accesul la tratamente cu medicamente biologice. O reglementare a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prevede extinderea prescrierii medicamentelor biosimilare, care conțin același produs activ și au aceeași eficacitate precum cele biologice de referință.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Mai 2023   •   08:48

În ţările nodice aceste medicamente sunt prescrise în proporţie de peste 50%, la noi, în schimb, procentul este de cel mult 15 procente, deşi au acelaşi efect terapeutic ca cele biologice.

"Pacienţii trebuie să considere că aceste medicamente sunt aprobate ANMDMR (n.r. Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România). Medicamentele acestea sunt sigure şi au studii în spate de farmacocinetică, farmacodinamie şi inclusiv studii referitoare la reacţii adverse. Nu diferă faţă de moleculele originale. Noi preluăm nişte copy-paste-uri din ţările europene şi aşa întârziat", a declarat Ioan Ancuţa, medic reumatolog.

Şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate susţine că exinderea prescrierii medicamentelor biosimilare va aduce economii în sistem. Acestea vor permite tratarea unui număr mai mare de pacienţi cu diverse patologii.

"Prin prescrierea biosimilarelor, practic, ne asigurăm de o marjă a economiilor de cost astfel încât să asigurăm accesul cât mai multor pacienţi. Este vorba despre noile reglementări ale noului contract-cadru care va intra în vigoare pe 1 iulie în care noi ca principal reglementator al sistemului de sănătate în România atragem atenţia oarecum şi reglementăm şi posibilitatea de prescriere şi a acesor medicamente", a explicat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

Medicamentele biosimilare au apărut pe piaţa din Europa de aproximativ 17 ani. În tot acest timp au fost autorizate 86 de astfel de tratamente care sunt la fel de sigure precum cele biologice, atrage atenţia Agenţia Naţională a Medicamentului.

"Agenţia Europeană a Medicamentului împreună cu grupul şefilor de agenţii ale medicamentului din spaţiul Uniunii Europene, din care facem şi noi parte, în anul 2022 au emis o declaraţie comună prin care confirmă şi subliniază că medicamentele biosimilare aprobate în Uniunea Europeană sunt interschimbabile cu medicamentele de referinţă sau cu un alt biosimilar echivalent. Pe parcursul ultimilor 15 ani, aceste medicamente au fost în continuu reizuite şi monitorizate", a precizat Răzvan Prisada, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Medicamentele biosimilare pot oferi bolnavilor continutatea tratamentelor vitale, spun specialiştii.

În ultimii 10 ani, Uniunea Europeană a aprobat cel mai mare număr de medicamente biosimilare la nivel mondial. În tot acest timp nu au fost identificate diferenţe relevante între medicamentele biosimilare și cele de referinţă în ceea ce priveşte severitatea sau frecvența efectelor adverse.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close