Antena 3 CNN Life Sănătate Cum ne protejăm sănătatea în timpul schimbărilor bruște de temperatură. Tudor Ciuhodaru: ”Trei lucruri simple” | ”Antibioticele pot fi ineficiente”

Cum ne protejăm sănătatea în timpul schimbărilor bruște de temperatură. Tudor Ciuhodaru: ”Trei lucruri simple” | ”Antibioticele pot fi ineficiente”

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 14:20 17 Apr 2022 Modificat la 11:56 18 Apr 2022
tudor-ciuhodaru
Cum ne protejăm sănătatea în timpul schimbărilor bruște de temperatură. Tudor Ciuhodaru Sursa foto: Pixabay & Antena 3

A nins la jumătatea celei de-a doua luni de primăvară pe toate drumurile naționale din zonele montane aflate în sudul și sud-estul Transilvaniei și au fost emise mai multe avertizări Cod galben de vânt puternic.

Tudor Ciuhodaru, medic UPU la Spitalul de Neurochirurgie Iași, spune că schimbările bruște de temperatură îi afectează mai ales pe copii, pe vârstnici și pe cei cu patologie cardio-vasculară sau neurologică. Într-o intervenție la Antena 3, acesta a precizat care sunt cele ”trei lucruri simple” pe care trebuie să le facem pentru a nu ne îmbolnăvi:

„Evitați stresul termic, adică îmbrăcați-vă conform temperaturilor de afară, nu conform datei din calendar. Încercați să respectați un stil de viață sănătos, evitați excitantele, cafeaua, încercați să nu fumați. Evitați automedicația. Antibioticele pot fi ineficiente, pot selecta o formă microbiană existentă și pot duce la complicații.”

Situaţie îngrijorătoare în spitalele de copii: Sezonul virozelor cu simptome de lungă durată | Când devine periculoasă febra la cei mici

Este o situaţie îngrijorătoare în spitalele de pediatrie. În acest sezon gripal, pacienţii se confruntă cu simptome de lungă durată, care persistă chiar şi trei săptămâni.

Medicii avertizează că foarte mulţi copii ajung la spital cu forme grave de boală, după ce trec prin numeroase episoade de răceală.

Specialiştii atrag atenţia că astfel de situaţii apar pentru că cei mici se întorc în colectivitate, deşi nu sunt complet vindecaţi.

Medicii avertizează că simptomele pot dura chiar şi trei săptămâni, dacă revenirea în colectivitate are loc înainte de vindecare.

"Revenirea în colectivitate face să apară o a două boală, tot respiratorie. Ideal ar fi ca simptomele să fie remise complet, dar în primul rând pacientul să fie cu stare generală bună, afebril, de minim 48 de ore şi fără simptome", recomandă Gabriela Vlad, medic pediatru la Spitalul Victor Gomoiu din Capitală.

×
x close