Antena 3 CNN Actualitate Sâmbătă este serbată Ziua Pompierilor

Sâmbătă este serbată Ziua Pompierilor

Sâmbătă este serbată Ziua Pompierilor
13 Sep 2008   •   09:42

Pompierii şi-au serbat sâmbătă ziua. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu, au lipsit de la manifestările organizate cu ocazia Zilei Pompierilor. În schimb, la festivităţi a fost prezent Ministrul Internelor, Cristian David, care a promis pompierilor că în şase ani vor avea la dispoziţie zeci de elicoptere şi încă 1.000 de maşini. În plus, serviciul SMURD va fi extins la nivelul întregii ţări.

Manifestările organizate cu ocazia Zilei Pompierilor au început la ora 08.00 dimineaţă. Timp de aproximativ două ore şi jumătate a avut loc o repetiţie generală în Piaţa Constituţiei şi au fost depuse coroane la Monumentul Pompierilor Militari din Piaţa Arsenalului. Între orele 11.00 şi 13.00, în Piaţa Constituţiei au avut loc manifestări culturale şi o paradă pe Bulevardul Libertăţii, între Splaiul Independenţei şi Bulevardul Naţiunilor Unite.

Festivităţile organizate cu ocazia Zilei Pompierilor se vor încheia diseară. Între orele 21.00 şi 22.00, bucureştenii vor putea admira ceremonialul militar de retragere cu torţe şi un spectaculos foc de artificii la Monumentul Eroilor Pompieri.

Ziua Pomipierilor are o semnificaţie istorică. În urmă cu exact 160 de ani, pe 13 septembrie 1848, trupele otomane invadau Bucureştiul. Pe Dealul Spirii, în calea lor, au stat peste 150 de pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu. Deşi raportul de forţe a fost în defavoarea militarilor români, lupta şi sacrificiul lor au făcut ca ziua de 13 Septembrie să devină Ziua Pompierilor.

Pompieri militari bucureşteni conduşi de Pavel Zăgănescu s-au luptat cu aproximativ 6 mii de soldaţi otomani conduşi de Kerim-Paşa. Aceştia veniseră să ocupe Bucureştiul şi să demită Locotenenţa Domnească, care asigura conducerea interimară după fuga din ţară a domnitorului Gheorghe Bibescu. În Dealul Spirii, soldaţii otomani au întîmpinat o rezistenţă înverşunată din partea brigăzii de pompieri a oraşului şi a unui batalion de infanterie, în ciuda raportului inegal de forţe.

Sacrificiul pompierilor n-a fost de ajuns pentru a opri cucerirea oraşului, dar a rămas înscris în istoria revoluţiei paşoptiste. În 1860, Primul Parlament al României, apreciind sacrificiul eroilor de la 13 septembrie a acordat participanţilor la acest act eroic pensii pe viaţă şi prima medalie românească: Pro Virtute Militari. De asemenea, pentru a cinsti memoria eroilor căzuţi, în 1901, pe locul bătăliei din Dealul Spirii a fost ridicat Monumetul Pompierilor.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close