Salvatorii montani bihoreni de la Serviciul Salvamont sunt foarte bine pregătiţi, profesional şi ca dotare tehnică, dar, comparativ cu echipele elveţiene, s-ar mai putea îmbogăţi echipamentul de intervenţie de ultimă generaţie. Aceasta este concluzia dr. Jochen Steinbrenner, doctor în medicină, şeful clinicii de urgenţă de la spitalul regional Grabs, din Elveţia şi licenţiat în medicina montană şi expediţie care a participat de curând, în calitate de lector, la primul schimb de experienţă concret în domeniul turismului montan, cu salvamontiştii bihoreni. Serviciul Judeţean Salvamont - Salvaspeo Bihor a organizat un stagiu de trei zile în localitatea Gârda de Sus pentru cei 14 colegi salvamontişti, cu atestate de salvatori montani, coordonaţi de Dr. Hadrian Borcea, şef UPU - SMURD Bihor.
Oaspetele elveţian a prezentat afecţiuni şi leziuni des întâlnite în cazuistica accidentelor montane şi a pus accent pe metodele de investigare, diagnosticare, noi tehnici de acordare a primului ajutor medical, inclusiv a perfuziilor. Orele de teorie au fost combinate cu cele de teren, cu zăpadă, ceaţă, şi relief dificil. Elveţianul a observat că salvamontiştii ştiu să acţioneze şi să salveze nu doar oameni rătăciţi prin munţi, ci şi persoane afectate de calamităţi şi dezastre. Foarte bun cunoscător al specificului salvării montane, ca participant direct în acţiuni de acest gen, medicul elveţian a putut aprecia atât nivelul dotării tehnice, dar şi al pregătirii salvatorilor montani bihoreni, fiind plăcut impresionat. Singura diferenţă între salvamontiştii elveţieni şi cei bihoreni, pe care a putut-o constata, îl reprezintă faptul că în Elveţia echipele Salvamont au asigurat inclusiv sprijin cu elicoptere de salvare - Medicopter - şi că au în dotare aparatură medicală portabilă, de monitorizare şi resuscitare.
Medicul elveţian a făcut două promisiuni salvamontiştilor bihoreni: că se va întoarce anul acesta cu echipa lui de salvare din Grabs şi că va informa autorităţile cantonului St. Gallen pentru sprijinirea parteneriatului româno-elveţian. Elveţienii se ţin de cuvânt şi au demarat câteva activităţi specifice, printre care cea de a pregăti specialişti în turismul montan şi sporturile de iarnă.
Rompres