Antena 3 CNN Actualitate „Salut, scuze că te deranjez, caut un iubit pentru sora mea”. Pericolul din spatele acestui mesaj. Avertismentul DNSC

„Salut, scuze că te deranjez, caut un iubit pentru sora mea”. Pericolul din spatele acestui mesaj. Avertismentul DNSC

mesaj text
Unul dintre mesajele transmise românilor de escroci. Foto: Facebook/DNSC
de Ioana Coman    |    12 Sep 2024   •   08:38

„Salut, scuze că te deranjez, caut un iubit pentru sora mea”, este începutul unui mesaj pe care mulți români l-au primit și care poate duce la o tentativă de fraudă, atrage atenția Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Oficialii din domeniul securtății cibernetice atrag atenția asupra unui nou tip de atac, pe care l-au numit „Iubire Prefăcută”, și care apelează la sentimentele victimelor pentru a obține informații și chiar bani.

Atacatorii își găsesc victimele pe social media, pe site-urile de întâlniri sau chiar direct pe numărul de telefon sau email.

„Salut, scuze ca te deranjez, caut iubit sincer si de incredere pentru sora mea. Este foarte amabila si frumoasa. Dacă sunteți singur, vă puteți cunoaște pentru a face prienteni. Acesta este WhatsApp-ul lui”, este unul dintre mesajele transmise românilor de escroci.

DNSC explică, într-o postare pe Facebook, care sunt principalele „semne” ale acestei forme de fraudă. 

În spatele acesteia se pot afla persoane cunoscute recent online, care își declară afecțiunea la scurt timp și cer victimelor să vorbească în privat. Odată ce discuțiile devin private, trimit mesaje vagi sau care conțin greșeli de exprimare, cer clipuri sau fotografii intime și, în cele din urmă, cer bani, cadouri sau chiar datele bancare. În unele situații există posibilitatea ca escrocii să recurgă la șantaj pentru a obține sumele pe care și le doresc.

„În spatele unui profil de social media sau mesaj se poate ascunde un atacator care își asumă o identitate falsă. Fii mereu precaut cu cei care te contactează și atent la modul în care încearcă să interacționeze cu tine. Nu ezita să pui întrebări de verificare interlocutorului”, avertizează DNSC.

Sfaturile DNSC pentru cei care au devenit victimele escrocilor

  • Oprește imediat contactul cu autorul șantajului!
  • Dacă este posibil, salvează/păstrează convorbirile purtate.
  • Fă o plângere la poliție.
  • Raportează infractorul la site-ul pe care te-a contactat inițial.
  • Dacă ai transmis detalii bancare, contactează imediat banca.

×
Subiecte în articol: frauda DNSC tentativa frauda escroci
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close