Antena 3 CNN Actualitate Cu cât crește, de fapt, salariul minim pe economie? Așteptări uriașe de la angajații români

Cu cât crește, de fapt, salariul minim pe economie? Așteptări uriașe de la angajații români

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 11:10 06 Ian 2021 Modificat la 11:10 06 Ian 2021
Cu cât crește, de fapt, salariul minim pe economie? Așteptări uriașe de la angajații români
Sursa foto: Agerpres

Executivul ar putea aproba miercuri hotărârea privind creşterea salariului minim pe economie în 2021. În urmă cu câteva zile, documentul privind salariul minim pe economie în 2021 a fost prezentat în ședința de Guvern în primă lectură. Şeful Executivului, Florin Cîțu, declara că salariul minim va ajunge la 2.300 de lei, decizia în acest sens fiind deja luată de Guvern. Prin urmare, salariul minim pe economie va creşte cu doar 40 de lei în 2021. Vorbim de o majorare modestă de puţin peste 3 procente.

Cu alte cuvinte, salariul minim pentru persoanele cu studii medii va ajunge la 2.300 de lei, iar salariul celor cu studii superioare va rămâne înghețat la 2.350 de lei. 

Aproximativ 1,3 milioane de angajați români sunt plătiți, în acest moment, cu salariul minim pe economie. 

Tot în cadrul şedinţei de miercuri ar urma să fie modificat Codul Administrativ, printr-o OUG. Cseke Attila, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, a anunțat miercuri că își propune să schimbe statutul prefecților și subprefecților, astfel încât aceștia să nu mai fie numiți politic și să aibă statut de demnitate publică, nu de înalți funcționari publici.

Cseke Attila a prezentat miercurea trecută, în ședința de guvern, în primă lectură, proiectul de ordonanță care vizează delimitarea clară a funcției politice de cea publică, precizând că acest aspect este prevăzut și în programul de guvernare al coaliției.

"Acele tertipuri, care au avut loc de-a lungul timpului, prin care oameni care au venit din sfera politică au ajuns prin concursuri în diverse funcții publice, vor trebui eliminate și va trebui să clarificăm acest lucru. Noi propunem Guvernului ca statutul prefectului și subprefectului să fie modificat. Față de situația actuală, în care ei sunt înalți funcționari publici, dar știm de fapt de unde vin, să devină statut de funcție de demnitate publică", a spus Cseke Attila.

×
x close