Antena 3 CNN Actualitate Salariaţii din România susţin din ce în ce mai mulţi pensionari

Salariaţii din România susţin din ce în ce mai mulţi pensionari

Salariaţii din România susţin din ce în ce mai mulţi pensionari
Foto: Agerpres
27 Mar 2011   •   11:56

Salariaţii români susţin financiar din ce în ce mai mulţi pensionari. Greul cade pe umerii celor care încă mai au un loc de muncă. Şomajul este deocamdată în creştere şi nu sunt perspective de revenire.

 
Din decembrie 2008 pînă în august 2010 numărul de salariaţi a scăzut aproape continuu. Singura lună în care a crescut, datorită angajărilor în sectorul public, a fost ianuarie 2009.
 
În 2008, raportul dintre numărul mediu al pensionarilor şi cel al salariaţilor era de 1,13 la 1. La jumătatea anului 2010, cifrele arătau altfel: un salariat la 1,33 de pensionari. Mai exact, 4,2 de milioane de salariaţi susţineau financiar 5,6 milioane de pensionari. 
 
Principalul motiv pentru schimbarea acestui raport este creşterea şomajului. Numărul angajaţilor a scăzut între 2008 şi 2010 cu 10.6%, iar cel al pensionarilor cu 0.3%. Forţa de muncă s-a redus în special în sectorul privat, în industrie, construcţii şi comerţ. 
 
La nivel de judeţ, situaţia diferă de la zonă la zonă, în Teleorman, un singur salariat susţine aproape trei pensionari, la Brăila sunt câte doi pensionari la un angajat. 
 
Singura zonă din ţară în care numărul contribuabililor îl depăşeşte pe cel al pensionarilor este Capitala, unde un pensionar era susţinut de aproape 2 salariaţi.

×
Subiecte în articol: salariati pensionari raport
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close