Antena 3 CNN Actualitate Şah la "Regină"? Un italian povesteşte din culisele afacerilor cu tutun din România

Şah la "Regină"? Un italian povesteşte din culisele afacerilor cu tutun din România

Şah la "Regină"? Un italian povesteşte din culisele afacerilor cu tutun din România
10 Feb 2011   •   09:17

Fostul partener de afaceri al lui Ioan Niculae a făcut mărturisiri şocante, în exclusivitate, care ar putea arunca în aer toată investigaţia DNA în dosarul vameşilor, dar şi una dintre cele mai controversate privatizări din România - Tutunul Românesc.

Omul de afaceri italian Antonello Celestini este anchetat de procurorii DNA pentru cã ar fi prejudiciat statul cu 40 de milioane de euro. Partenerul omului de afaceri Ioan Niculae nu ar fi plătit accizele şi taxa pe valoare adăugată pentru un transport de tutun brut în cantitate de 871 de tone. Tutunul era scos din depozitele din România ale Galaxy Tobacco şi trimis în Italia.

În dosar este anchetat şi fostul secretar de stat din Ministerul Finanţelor, Graţiela Iordache, care ar fi  girat întreaga operaţiune printr-un ordin care ar fi permis ieşirea din ţară a tutunului. Beneficiarul mărfii însă mărturiseşte că tot dosarul este o înscenare şi că a depus la DNA toate probele, care arată clar cum i s-a cerut mită chiar de la vârful Vămii şi a Gărzii financiare.

Potrivit fostului partener al lui Ioan Nicuale, tutunul pe care i-l datora Galaxy Tobacco nu era purtător de acciză pentru că nu era tutun preparat. Antonello Celestini susţine că angajaţii Vămii i-au cerut o licenţă de comercializare a tutunului pe care firma sa o avea în Italia, deci nu avea nevoie de ea în România.

Ca să dovedească faptul că este nevinovat, omul de afaceri italian a dus probe video şi audio la parchet. Probele conţin convorbiri cu responsabilii fiscali, care îi cereau şpagă pentru ca transportul să se facă fără probleme - era vorba de 400.000 de euro ca să scoată marfa din ţară. Ulterior, vameşii au lăsat la 300.000 de euro preţul, permiţându-i omului de afaceri italian să facă şi contrabandă.

În acest caz ar putea fi atinsă chiar "Regina" mult invocată în aceste zile. Dovada corupţiei la vârf se găseşte în sertarul procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Antonello Celestini spune că nu se va mai întoarce niciodată în România din cauza corupţiei, chiar dacă a investit aici zeci de milioane de euro.


×
Subiecte în articol: tutun
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close