Antena 3 CNN Actualitate S-au îmbogăţit românii? Află de ce a scăzut numărul asistaţilor sociali

S-au îmbogăţit românii? Află de ce a scăzut numărul asistaţilor sociali

1 minut de citit Publicat la 07:19 19 Dec 2011 Modificat la 07:19 19 Dec 2011
S-au îmbogăţit românii? Află de ce a scăzut numărul asistaţilor sociali
Foto: houseofpaine.org
Numărul asistaţilor sociali a scăzut anul acesta faţă de anii precedenţi, de la aproape 11 milioane la 7,3 milioane de români. Asta nu s-a întâmplat, însă, datorită creşterii nivelului de trai, ci pentru că statul a eliminat unele dintre categoriile pentru care se acordau ajutoare înainte.

În 2008, în România erau nu mai puţin de 10,9 milioane de asistaţi social, potrivit datelor Ministerului Muncii, citate de Jurnalul Naţional. În 2011, numărul acestora a scăzut la 7,3 mi­lioane. Din păcate, această reducere nu se datorează îmbunătăţirii condiţiilor de trai. Mulţi săraci au plecat din ţară, căutându-şi un loc de muncă în alte state ale Uniunii Europene.

Nu­mărul celor care beneficiau de ajutoare sociale a scăzut şi din cauza eliminării unor înlesniri, cum ar fi acordarea trusoului pentru nou-născuţi, a sprijinului la constituirea familiei şi a alocaţiei pentru nou-născuţi. Paradoxal, dacă numărul asistaţilor este mai mic, sumele cheltuite pentru aceştia au crescut, ajungând în prezent la 14 miliarde de lei noi.

Şi numărul celor care primeau ajutor de încălzire a scăzut simţitor în ultimii doi ani. De la 3,2 milioane în 2010 a ajuns la 1,3 milioane în 2011. În această iarnă, doar 637.000 de români vor mai primi ajutoare de încălzire. Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, scăderea a fost înregistrată de­oarece mulţi dintre cei care beneficiau de aceşti bani nu se mai încadrează în noua lege.

Guvernul a aprobat de curând Legea asistenţei sociale, care comasează cele 54 de ajutoare existente în doar nouă mari categorii şi simplifică birocraţia din sistem. În plus, odată cu adoptarea legii va fi introdus Formularul unic, care va face sistemul mai uşor de urmărit, de gestionat de instituţiile statului, simplificând în acelaşi timp birocraţia şi pentru beneficiari.




×
x close