Zeci de mii de bugetari s-au bucurat în zadar la anunţul creşterii salariilor. Nu toţi angajaţii la stat vor beneficia de mărirea de 8 la sută din iunie. Asta pentru că, deşi pare greu de crezut, lefurile lor sunt mai mari decât în 2010.
Tăierea salariilor cu 25 la sută a fost fentată în unele primării şi consilii judeţene. O spune noul ministru pentru Dialog Social. Iar sporurile ilegale n-au lipsit, în anii aceştia, pentru unii bugetari.
Doar învăţământul şi sănătatea au fost discriminate, restul au avut reîntregite salariile mult mai repede. Anumite categorii bugetare au avut salariul în ianuarie 2011 mai mare decât în ianuarie 2010.
Ceilalţi se vor întoarce la veniturile din 2010 abia anul acesta. Primesc o primă majorare, de 8 la sută, în iunie. A doua tranşă, diferenţa până la 16 la sută, va veni în toamnă. Iar confirmarea a venit la audierile din Parlament.
In cursul acestui an va fi readus, în termeni nominali valoarea, nivelul salariului, la cel din iunie 2010 şi pe de altă parte se vor acorda compensări către pensionari.
Calculele arată că, pentru majorarea de 8 la sută din iunie a salariilor bugetarilor, statul va cheltui 100 de milioane de euro.
Din vară,un profesor ar urma să câştige, în medie, puţin peste 1.400 de lei, iar un angajat din sistemul de sănătate 1.350 de lei. Dacă a doua majorarea va fi aplicată din luna octombrie, Guvernul va mai avea nevoie de 150 de milioane de euro.