EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
25
.00
%
24
.60
%
SIMION GEORGE
15
.00
%
14
.00
%
CIUCĂ NICOLAE
14
.00
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
18
.00
%
18
.20
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.00
%
5
.40
%
KELEMEN HUNOR
4
.00
%
4
.50
%
GEORGESCU CĂLIN
16
.00
%
16
.50
%
Antena 3 CNN Actualitate S-a simţit nevoia înfiinţării Direcţiei Anticorupţie în spitale. Dar nu şpaga dată medicilor va fi vizată

S-a simţit nevoia înfiinţării Direcţiei Anticorupţie în spitale. Dar nu şpaga dată medicilor va fi vizată

O.P.
1 minut de citit Publicat la 05:36 12 Apr 2012 Modificat la 05:36 12 Apr 2012
S-a simţit nevoia înfiinţării Direcţiei Anticorupţie în spitale. Dar nu şpaga dată medicilor va fi vizată
Foto: bihorstiri.ro
În sistemul sanitar din România se fură ca în codru, motiv pentru care Ministerul Sănătăţii a decis să înfiinţeze propria Direcţie Anticorupţie. Sistemul va supraveghea achiziţiile şi plăţile din spitale. Însă şpaga pe care medicii o iau de la pacienţi nu este problema autorităţilor deoarece cadrele medicale nu sunt vizate.

O echipă a Antenei 3 a realizat un material cu camera ascunsă în care a arătat încă o dată faţa reală a sistemului sanitar românesc.

(PACIENT:) Dacă e de operaţie cam de câţi bani să pregătesc? Din ce ştiţi aşa, ca acum înainte de Paşte, ştiţi cum e la fiecare...

(ASISTENTĂ:) Ştiţi cum e, mai dă omul şi cum mai poate. Depinde şi de operaţie, dacă este clasic daca e...

(PACIENT:) Dar aşa în mare?

(ASISTENTĂ:) Dă lumea trei, patru, cinci...

(PACIENT:) Şi la anestezist?

(ASISTENTĂ:) Unu, unu jumate..Anestezista îl cheamă cu o zi înainte în sala de operaţii şi îl întreabă multe..şi atunci...

Este discuţia dintre un pacient şi o asistentă pe holul unui spital din Bucureşti, unde şpaga în avans este obligatorie. Înregistrată cu doar 2 ore înainte ca ministrul Sănătăţii să anunţe planul său de a elimina corupţia din sistem. O discuţie care nu-l surprinde deloc pe şeful Sănătăţii.

Autorităţiile ştiu că 70 la sută dintre români sunt nevoiţi să dea până la 600 de lei pe an şpagă în spitale, dar nu îi vor ajuta pe oameni.

Misiunea Direcţiei Anticorupţie e clară şi limitată: va supraveghea atent achiziţiile care se fac în spitale pentru a combate frauda.

60 de persoane vor combate frauda din Sănătate. 18 la Ministerul Sănătăţii şi 42 în teritoriu, dar vor fi instruiţi şi managerii spitalelor.

Timp de un an Ministerul Sănătăţii îi va instrui pe viitorii angajaţi şi apoi Direcţia Anticorupţie va putea fi declarată funcţională.






×
Etichete: spaga sistem sanitar
x close