Antena 3 CNN Actualitate S-a prelungit termenul-limită până la care fermierii pot depune cereri ca să obţină despăgubiri după pagubele produse de secetă

S-a prelungit termenul-limită până la care fermierii pot depune cereri ca să obţină despăgubiri după pagubele produse de secetă

cultura floarea soarelui compromisa seceta getty images
Ministerul Agriculturii va acorda un ajutor de 200 de euro pe hectar pentru terenurile agricole afectate de secetă. Sursa foto: Getty Images
de Milena Niță    |    15 Aug 2024   •   14:21

Cererile de constatare a pagubelor produse de secetă, pentru obţinerea despăgubirilor, se pot depune până pe 19 august, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), într-un comunicat de presă, transmis joi.

„Termenul pentru depunerea de către fermieri a cererilor de constatare a pagubelor produse de seceta pedologică în vederea obţinerii despăgubirilor se prelungeşte până pe 19 august 2024, ora 24:00. 

Măsura a fost luată având în vedere că astăzi, 15 august 2024, este zi de sărbătoare legală (zi nelucrătoare). Decizia a fost comunicată tuturor Direcţiilor Agricole Judeţene”, precizează sursa citată, potrivit agerpres.ro.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, l-a înştiinţat pe comisarul Janusz Wojciechowski, în iulie, că suprafeţe extinse din România sunt afectate de secetă.

Apoi, printr-o scrisoare transmisă în 7 august, a cerut Comisiei Europene acordarea de compensaţii urgente având în vedere daunele semnificative cauzate fermierilor, a precizat recent, ministerul de resort, ca reacţie la declaraţiile unor europarlamentari români, conform cărora aceştia au solicitat fonduri europene pentru a sprijini fermierii şi comunităţile româneşti afectate de secetă.

„Daunele semnificative cauzate de fenomene climatice nefavorabile necesită acordarea de compensaţii urgente în baza unei măsuri excepţionale, pentru a contribui la soluţionarea problemelor specifice rezultate în urma acestor fenomene”, se arată în scrisoarea transmisă CE de către ministrul Agriculturii.

Potrivit MADR, bugetul total estimat de maximum 75,2 milioane euro, pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2023, trebuie rambursat de urgenţă fermierilor.

„În acest sens, MADR consideră că se impune ca întreaga suma să poată fi achitată producătorilor afectaţi, în baza unui singur act juridic comunitar care să cuprindă norme tehnice şi surse de finanţare atât cele din partea Uniunii Europene, cât şi ajutoare naţionale suplimentare. 

De asemenea, primăvara-vara anului 2024 a fost caracterizată de o lipsă masivă de precipitaţii, printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit în aproape toată ţară, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie”, se precizează în informarea ministerului.

Datele incluse în scrisoarea transmisă oficialului european arată că fenomenele extreme au afectat până la compromitere culturi înfiinţate în primăvara anului 2024, în special porumb şi floarea-soarelui, pe o suprafaţă estimată de circa două milioane de hectare, la nivel naţional.

În context, se estimează că valoarea unitară medie a pierderilor este cuprinsă între de 200 şi 230 euro/hectar. 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close