Antena 3 CNN Actualitate S-a hotărât: România este parte a Uniunii bancare. Băsescu: Zona euro va avea buget propriu

S-a hotărât: România este parte a Uniunii bancare. Băsescu: Zona euro va avea buget propriu

S-a hotărât: România este parte a Uniunii bancare. Băsescu: Zona euro va avea buget propriu
Foto: Mediafax
19 Oct 2012   •   16:25

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după Consiliul European, că partea română şi-a propus să aibă acces la Uniunea bancară şi acest lucru a fost reuşit, potrivit concluziilor liderilor europeni, el menţionând şi că a fost stabilit că Zona euro va avea un buget propriu, informează Mediafax.
   
"Aici aş face, de asemenea, o precizare care este de importanţă majoră pentru noi: ceea ce ne-am propus, şi anume să avem acces la Uniunea Bancară, s-a întâmplat prin concluziile de astăzi.  Efortul nostru este bine reprezentat în concluziile care au rămas definitive. În interiorul Uniunii Bancare, până la urmă problema este legată de supravegherea tuturor băncilor din zona euro, dar şi din statele non-euro care optează să facă parte din acest sistem, mai exact Mecanismul unic de Supraveghere", a spus Băsescu.
   
El a spus că mecanismul îţi creează drepturi, dar şi obligaţii şi în negocierile care vor avea loc până la Consiliul European din decembrie.
   
"Reprezentanţii noştri de la BNR şi MFP vor trebui să valorifice punctul nostru de vedere în reglementările care se construiesc şi care vor fi adoptate până la 31 decembrie 2012. Deci regulamentele şi reglementările de funcţionare a Mecanismului vor fi finalizate şi adoptate până la 31 decembrie 2012 sau până la 1 ianuarie 2013. Au fost utilizaţi termeni diferiţi, cert este că de la 1 ianuarie 2013 începe procesul de implementare a acestor reglementări şi ele nu vor ocoli niciun fel de bancă, nici bancă mare, nici mai mică", a spus preşedintele.
   
El a menţionat că oricând inspectorii BCE se pot adresa direct băncilor.
   
"Sigur, va funcţiona sistemul subsidiarităţii şi autorităţile naţionale vor prelua parte din prevederile de supraveghere pe care şi le asumă BCE. Dar oricând inspectorii BCE se pot adresa direct băncilor, sărind peste autoritatea de reglementare, care este în cazul nostru BNR. BNR este membru a Autorităţii Bancare Europene", a spus şeful statului.
   
El a arătat că la Consiliul European s-a decis şi crearea unui buget al Zonei euro, însă a subliniat că acesta nu afectează bugetul UE. Băsescu a menţionat că sursele de finanţare a bugetului  Zonei euro ar putea proveni din taxa pe tranzacţiile financiare.
   
"Tot în concluziile acestui summit s-a stabilit crearea unui buget al Zonei euro. Fac precizarea că este altceva şi nu afectează bugetul UE. Cadrul Financiar Multianual nu este afectat de crearea acestui buget la nivelul Zonei euro. S-a simţit nevoia acestui buget pentru că foarte multe din statele membre ale zZonei euro au nevoie de reforme structurale care uneori au nevoie să fie finanţate şi depăşesc puterea de finanţare a bugetelor proprii. Banii acestui buget pot proveni din taxele pe tranzacţii bancare. 11 state au agreat până acum să introducă aceste taxe, care nu sunt o obligaţie, ci e pe bază de voluntariat", a afirmat Băsescu.
   
România şi celelalte state membre UE non-euro pot adera la Mecanismul de Supraveghere Bancară pentru zona euro, compromisul privind condiţiile şi calendarul de implementare a acestuia fiind realizat joi noapte de Consiliul European.
   
"Mecanismul va trebui să fie inclusiv şi transparent: toate statele membre sunt libere şi invitate să adere. Această deschidere ar trebui să se reflecte în structura de guvernanţă, cu drepturi şi obligaţii adecvate pentru toate statele participante", a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, într-o conferinţă de presă desfăşurată  joi noapte.
   
De asemenea, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat tot joi noapte că punctul de plecare ale Mecanismului trebuie să fie în aşa fel încât să fie deschis pentru toţi, să se ţină cont de convergenţa cu statele membre care vor să adere la zona Euro în viitor şi care să păstreze astfel integritatea Pieţei Unice.
   
Cei 27 de şefi de state şi de guverne au decis că mecanismul va fi introdus din 2013.
   

×
Subiecte în articol: zona euro Consiliul European
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close