S-a deschis sezonul şpăgilor pentru un loc în cămin. Tarifele de anul acesta sunt aproape duble faţă de acum un an. Pentru un pat într-o cameră studenţească acum se plătesc chiar şi 700 de euro. Am văzut cu ochii noştri şi chiar am negociat. Urmează un material cu camera ascunsă.
600 de euro se cere pentru un loc într-un cămin din capitală. E o sumă mare, dar e unul dintre cele mai bune cămine din Bucureşti. E proaspăt renovat, studenţii stau câte doi în cameră, baia e separată, iar complexul e mai ceva ca unul de locuinţe rezidenţiale. La banii ăştia se mai adaugă 110 lei lunar regia pe cămin.
În Bucureşti, preţurile diferă în funcţie de zonă. Anul acesta cele mai ieftine locuri sunt în Complexul Tei. În jur de 300 de euro. La aceiaşi bani găseşti un loc şi în căminele vechi din Belvedere. Ceva mai scumpe sunt căminele din Regie, dar mai ales cele din complexul nou - Belvedere.
Povestea se repetă în fiecare an. Oficial, şefii universităţilor spun că totul se verifică la sânge şi că administratorii au grijă să nu calce vreun intrus în căminul lor.
În ţară afacerea cu locuri în cămine nu merge la fel de bine. Preţurile pornesc de la 250 de euro şi nu depăşesc 350.
Singura problemă care rămâne sunt vizitele neaşteptate din timpul anului. Rectorii spun că studenţii care sunt prinşi că-şi vând locurile vor fi exmatriculaţi. Dar şi asta se rezolvă.
În România sunt peste 700.000 de studenţi şi puţin peste 110.000 de locuri în cămine. Cine stă într-o cameră studenţească are de plătit de 10 ori mai puţin decât dacă ar sta cu chirie. Dacă nu punem şpaga la socoteală.
De exemplu, în Bucureşti, chiria şi întreţinerea pentru o garsonieră depăşesc 1.000 lei pe lună. La cămin, costurile sunt de 100 lei.