Antena 3 CNN Actualitate Pericol lângă România! Ruşii au pus explozibil la centrala nucleară de la Zaporojie | Avertismentul unui cunoscut profesor de fizică

Pericol lângă România! Ruşii au pus explozibil la centrala nucleară de la Zaporojie | Avertismentul unui cunoscut profesor de fizică

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 17:50 08 Aug 2022 Modificat la 17:58 08 Aug 2022
Pericol lângă România! Ruşii au pus explozibil la centrala nucleară de la Zaporojie | Avertismentul unui cunoscut profesor de fizică
Sursa foto: Colaj Facebook | Hepta

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina este cea mai mare din Europa și se află în orașul Enerhodar, în sud-estul Ucrainei, de-a lungul malului stâng al râului Nipru. Centrala fost capturată de ruși la începutul invadării Ucrainei.

Luni, autoritățile de la Kiev au anunțat că trupele rusești au cablat cu explozibil unitățile energetice ale centralei nucleare. Centrul Stratcom al Ucrainei îl citează pe comandantul garnizoanei staționate la centrală, care ar fi spus că este gata să arunce clădirile în aer.

De asemenea, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a îndemnat astăzi românii sub 40 de ani să meargă la cabinetele medicilor să ridice prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu cât mai repede.

„Îndemn pe toată lumea, toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat luni Rafila.

Potrivit acestuia sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc pastilele.

Întrebat cât de mare este pericolul nuclear în acest moment, Silviu Gurlui, profesor de fizică Universitatea Al. Cuza Iaşi, a spus: 

"Există o serie de amenințări. Eu înțeleg că este un context dificil, dar acele scenarii de a provoca rău acelei centrale sunt hazardate indiferent de unde vor fi ele.

Orice accident va produce un dezastru care va fi împărțit de noi toți la un loc, așa încât nu văd absolut nicio logică.

Pe de altă parte, confirm, nivelul radiațiilor, nu numai în România, inclusiv în Iași, nu văd în momentul de față niciun pericol, dar este evident că trebuie să fim atenți cu tot ce se întâmplă acolo, să urmărim situația și de asemenea să punem presiune pe autoritatea internațională care trebuie să fie acolo, prezentă mult mai mult.

Mai mult, din păcate, nu văd, așa cum s-a întâmplat și la Cernobîl, nu văd decât declarații de îngrijorare, ceea ce pe mine mă îngrijorează, că ei nu sunt acolo mai prezenți. Este o zonă de conflict", a spus Silviu Gurlui, profesor de fizică, la Antena 3. 

CNCAN: Sunt valori normale ale nivelului de radiații şi nu sunt semnalate depășiri în Ucraina

Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale, transmite CNCAN, după ce Kievul a anunțat că bombardamentele rusești de sâmbătă au avariat trei senzori de radiații și au rănit un muncitor la Zaporojie.

„Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale.

Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice”, potrivit unui comunicat al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

Potrivit sursei citate, în România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru loviturile asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, care au avut loc în weekend. Kievul a anunțat că bombardamentele rusești de sâmbătă au avariat trei senzori de radiații și au rănit un muncitor de la centrala din Zaporojie.

Forțele rusești au capturat centrala din sud-estul Ucrainei la începutul lunii martie, dar aceasta este în continuare condusă de tehnicieni ucraineni.

Anterior, secretarul general al ONU a cerut ca inspectorilor internaționali să li se permită accesul în interiorul centralei.

„Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaș", a declarat Antonio Guterres într-o conferință de presă în Japonia.

×
x close