Misiunea a fost, însă, anulată pe motivul lipsei de cooperare a Moscovei. În replică, preşedintele Putin a acuzat biroul OSCE că a urmărit să "delegitimeze" alegerile. Ruşii au propus, pe un ton ultimativ, noi reguli pentru observatorii OSCE la alegeri. ?Fie ne punem cu toţii cu toţii de acord asupra regulilor monitorizãrii electorale, fie divergenţele din acest domeniu vor ameninţa însăşi viitorul Biroului de monitorizare, ca instituţie a OSCE?, a declarat Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei.
Statele Unite au luat apărarea actualului sistem de monitorizare şi au constatat, cu satisfacţie, că propunerea rusă nu şi-a găsit susţinători. ?Cred că Rusia este foarte izolată la conferinţă, în această problemă. Am ascultat aici vreo 25 de miniştri de externe şi nu am auzit nici o voce care să sprijine atacurile ruşilor?, a declarat Nicholas Burns, subsecretar de stat al SUA.
Un alt subiect de dispută este Tratatul asupra Forţelor Armate Convenţionale în Europa, din care Rusia şi-a anunţat retragerea, în replică la extinderea NATO până la frontiera sa. Statele occidentale ar dori ca Rusia să revină asupra deciziei. Dar nici ele nu au ratificat versiunea revizuită a tratatului, cerând, mai întâi, retragerea trupelor ruse din Georgia şi Republica Moldova. Negocierile nu au dat, până acum, nici un rezultat. Reuniunea OSCE continuă astăzi, dar s-ar putea încheia fără o declaraţie finală, din cauza divergenţelor.
Antena 3