Antena 3 CNN Actualitate Rusia reacționează, prin Ambasada din România, după eliminarea sa de la Eurovision și victoria Ucrainei

Rusia reacționează, prin Ambasada din România, după eliminarea sa de la Eurovision și victoria Ucrainei

Cerasela Stafie
3 minute de citit Publicat la 13:49 19 Mai 2022 Modificat la 13:49 19 Mai 2022
Ambasada Rusiei ?n Rom?nia
Rusia reacționează, prin Ambasada din România, după eliminarea sa de la Eurovision și victoria Ucrainei Sursa foto: Facebook / Ambasada Rusiei în România - Посольство России в Румынии

În ultima vreme, reprezentanții Ambasadei Rusiei în România sunt tot mai activi pe Facebook. De data aceasta, au luat în vizor concursul Eurovision, câștigat de Ucraina. Nu au avut nimic bun de spus.

Au început prin critici aduse concursului în sine: ”în noaptea de 15-16 mai a.c. Torino, Italia, a găzduit finala celei de-a 66-a ediții a Eurovision Song Contest 2022. Câștigătorul a devenit formația ucraineană Kalush Orchestra cu piesa „Stefania”. Acest nume creștin nobil provine din grecescul „στέφανο” – o coroană. Și, într-adevăr, Eurovisionul din acest an a devenit coroana nebuniei culturale și politice rusofobe și „pro-ucrainene” (și de fapt „neo-Bandera”) din Europa, un test de turnesol a ceea ce se întâmplă astăzi pe bătrânul continent”.

Dacă au tăcut până acum cu privire la eliminarea țării din competiție, rușii au găsit acum momentul ideal să vorbească: ”în februarie, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), ca urmare a obiectivului geopolitic comun al cercurilor conducătoare ale UE și NATO de a „anula cultura rusă”, a privat Rusia de dreptul de a participa la Eurovision 2022, invocând „îngrijorare cu privire la criza fără precedent din Ucraina.” În același timp, în ultimii opt ani, EBU nu a avut o asemenea îngrijorare în legătură cu Kievul, ale cărui trupe au bombardat constant orașele și satele din Donbass, unde bătrâni, femei și copii mureau aproape zilnic, iar infrastructura civilă era distrusă”. Oficialii nu au oferit nicio dovadă prin care să-și susțină spusele.

Desigur, diplomații au găsit și artistul care merita să câștige trofeul, sugerând că victoria Ucrainei a fost ”îndreptată” împotriva rușilor: ”dar acest lucru nu a fost suficient pentru organizatorii „competiției”: realizând că, de exemplu, reprezentantul Marii Britanii Sam Ryder, care este în mod clar mai talentat decât Kalush Orchestra și сare a ajuns să ocupe locul al doilea, ar putea câștiga competiția, EBU a decis să schimbe regulile jocului în etapa finală, direct în timpul votării. Cu alte cuvinte, prin orice mijloace - legale și ilegale - să se asigure că, așa cum au prezis unii „experți” în rețelele de socializare occidentale, rușii vor rămâne uluiți a doua zi dimineață de titlurile „Ucraina a câștigat!” în toate mass-media”.

Pentru că sunt în Romnia, oficialii de la Ambasada Rusiei nu au uitat de scandalul care a izbucnit în țara noastră imediat după finala concursului. ”Cu toate acestea, atât rușii, cât și locuitorii din restul Europei au fost mult mai interesați de vestea scandaloasă că punctele juriului național al României au fost pur și simplu furate de EBU și transferate formației ucrainene, aparent ca „ajutor umanitar”. Reprezentantului României Eda Marcus nici măcar nu i s-a permis să iasă în direct! „Punctele” a anunțat reprezentantul EBU. Pur și simplu un exemplu clasic de „libertăți democratice” europene moderne”.

Postarea este una extrem de amplă. Redăm integral finalul acesteia, cu mențiunea că opinia autorului nu coincide cu poziția jurnaliștilor.

”Este greu să nu fiți de acord cu Ministrul Culturii al României domnul Lucian Romașcanu, care a declarat în cadrul unei conferințe de presă comună cu omologul din Republica Moldova domnul Sergiu Prodan că organizatorii Eurovision au reușit să politizeze din ce în ce mai tare și să compromită competiția.

Într-adevăr, doar un zâmbet amar poate fi provocat astăzi de alin.2.7 din regulile Eurovision stabilite de EBU, potrivit căreia „European Song Contest (ESC) este un eveniment în afara politicii” <…> „ESC nu ar trebui în niciun caz să fie politizat” <…> „radiodifuzorii parteneri participanți <…> trebuie să se asigure că niciun participant, nicio delegație sau țară nu este discriminate.”

Să lăsăm deoparte faptul că juriile naționale și cetățenii de rând votează la Eurovision de zeci de ani pentru vecinii lor, aliații politici, „frații de sânge” etc., ignorând talentul participanților din alte țări și componenta artistică a spectacolelor lor. Ultimele iluzii despre „nepolitizarea” concursului au fost spulberate încă în 2016: Jamala, un participant din Ucraina, care a cântat cântecul deschis politică „1944”, nu numai că nu a fost descalificată, ci chiar și a câștigat. EBU și-a închis atunci ochii la acest lucru, deși este evident că fără conivența sa, o astfel de decizie ar fi fost imposibilă.

Anul acesta, EBU s-a lovit de murdărie ucraineană în față, susținând deschis muzicienii care strigau declarații politice deschis chiar de pe scenă. Drept urmare, a fost provocat un scandal în „familie nobilă europeană”.

Inspirat de poziția EBU, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a promis că va face tot posibil pentru a asigura că următoarea finală Eurovision se va desfășura la Mariupol. Se pare că autoritățile Republicii Populare Donețk, unde, de altfel, în ultimii ani s-a înregistrat o înflorire a poeziei antifasciste, inclusiv și a compoziției de cântece, vor fi destul de capabile să organizeze acest eveniment, depășind semnificativ standardele EBU. Cu toate acestea, este o mare întrebare dacă ele vor să se ocupe de un proiect complet compromis”.

×
x close