Update 20:05 Peste 730 de persoane au fost reținute sâmbătă în întreaga Rusie la protestele împotriva ordinului de mobilizare, a anunțat un grup de apărare a drepturilor, la trei zile după anunțul privind mobilizarea parțială făcut de președintele Vladimir Putin, relatează Reuters.
Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că a fost informat de rețineri în 32 de orașe diferite, de la Sankt Petersburg până în Siberia.
Mitingurile sunt ilegale în conformitate cu legislația rusă, care interzice, de asemenea, orice activitate considerată a defăima forțele armate.
"Vrei să fii ca mine?", scria pe o pancartă ținută de o femeie aflată într-un scaun cu rotile la un miting din Moscova.
Imagini de la același protest au arătat ofițeri ruși care duceau bărbați și femei către dubele poliției.
Update 19:30 Recruții din orașul rusesc Omsk s-au confruntat, sâmbătă după-amiază, cu forțele de ordine.
Imaginile video apărute pe reţelele de socializare par să arate o bătălie între recruți și poliția locală, scrie BBC.
Forțele de ordine încercau să-i forțeze pe bărbați să urce în autobuze, a relatat jurnalistul agenției de presă Reuters care a distribuit videoclipul.
Putin a anunțat convocarea a aproximativ 300.000 de ruși care au făcut serviciul militar obligatoriu.
Videoclipul, care a fost atribuit Asociației Civile din Omsk, nu a fost verificat de sursa citată.
Fight breaks out in the city of Omsk among men who’ve been drafted and local police forcing them onto buses. Draftees called on the police to come die with them in the trenches.
— Jake Cordell (@JakeCordell) September 24, 2022
? Omsk Civil Association pic.twitter.com/bms9YeYlMo
Update 18:20 Proteste în Rusia: pistoale paralizante folosite și minori reținuți la Sankt Petersburg
Rapoartele din Sankt Petersburg din această după-amiază susțin că presoanele arestate pentru că au participat la un miting împotriva mobilizării lui Vladimir Putin au umplut un autobuz plin, arată Sky News .
De asemenea, martorii spun că au fost folosite "pistoale paralizante" și "bastoane" - iar printre cei arestați se numără și adolescenți.
Ultimele informații au fost lansate de către proiectul media rusesc independent privind drepturile omului OVD-Info.
Aceeași sursă susține că cel puțin 235 de persoane au fost reținute până în prezent.
Poliția rusă a fost fotografiată în timp ce reținea sâmbătă persoane care participau la mitinguri la Moscova.
Sâmbătă au avut loc proteste în Sankt Petersburg, Novosibirsk și Tomsk, în Siberia, și se crede că peste 100 de persoane au fost arestate.
Update 17:00 Şi în Siberia izbucnesc proteste în urma mobilizării
Proteste au avut loc sâmbătă la Novosibirsk, în Siberia, ca răspuns la mobilizarea parțială anunțată de președintele rus Vladimir Putin, relatează Sky News.
Cel puțin 300.000 de oameni vor fi chemați să lupte în Ucraina, iar fotografii de la Moscova arată oameni care își iau rămas bun de la familiile lor.
Oamenii s-au adunat sâmbătă în mai multe orașe din Rusia ca răspuns la această veste.
Între timp, mii de oameni fug din Rusia - cu temeri tot mai mari legate de o recrutare mai largă.
Se pare că aproape 100 de persoane au fost reținute în timpul protestelor de până acum, inclusiv 59 în Novosibirsk și 10 în Tomsk.
*
Este din nou alertă în Rusia, a mai rămas o oră până la noile proteste.
În plin proces de recrutare ordonat de Putin şi în timpul aşa ziselor referendumuri din Ucraina, rușii se revoltă.
La primul lor îndemn, de joi, au răspuns mii de oameni, iar imaginile cu ciocnirile între protestatari şi forţele de securitate s-au viralizat pe internet.
Rusia se revoltă! | Noi proteste faţă de Putin
Peste 1.300 de oameni au fost reţinuţi, cei mai mulţi în Moscova şi Sankt Petersburg, oraşe unde numărul protestatarilor a fost mai mare, dar şi în Siberia şi estul îndepărtat.
Au apărut imagini chiar cu tineri care, în secţiile de poliţie, pe lângă amenzi, ar fi primit şi ordinele de încorporare, după ce Vladimir Puțin a decretat mobilizarea civililor pentru a fi luaţi în armată şi a lupta în Ucraina.
Scopul Rusiei este de a lăsa Ucraina fără acces la marea Neagră
Între 300 de mii şi un milion de civili vor ajunge pe linia frontului, acolo unde Ucrainenii au început să recâştige din teritoriile invadate de Rusia.
În tot acest timp, Rusia organizează referendumuri, pentru a anexa patru regiuni care aparţin Ucrainei. Luhansk şi Donetsk, ocupate în totalitate încă de la începutul războiului, dar şi Herson şi Zaporoje, ocupate parţial de ruşi şi unde se duc bătălii crâncene pe linia frontului.
Scopul Rusiei este de a lăsa Ucraina fără acces la marea Neagră şi de a conferi Rusiei un avantaj strategic pentru viitoarele atacuri care ar putea viza Nykolaiev şi Odessa. Oraşe atacate ieri şi astăzi cu drone kamikaze şi obuze.