Antena 3 CNN Actualitate Rusia, gest fără precedent. Cum este afectată România

Rusia, gest fără precedent. Cum este afectată România

2 minute de citit Publicat la 23:40 06 Iul 2019 Modificat la 23:40 06 Iul 2019
Rusia, gest fără precedent. Cum este afectată România
foto: Agerpres/EPA

Ucraina. La granița cu România. Un conflict extrem de periculos mocnește iar oficialii ucrainieni spun că nimeni nu știe ce planuri are Vladimir Putin. Un pericol nu doar pentru Ucraina, ci pentru oricine din zonă fiindcă Rusia și-ar fi stocat un adevărat arsenal în Transnistria.

Citește și: Descoperiți. Adevăratul bilanț al unei justiții defecte

Citește și: Teorii-bombă după decizia CCR privind completele specializate de la ÎCCJ. Implicații majore

O adevărată fortăreață la doi pași de România sau, mai bine spus, un butoi cu pulbere. Ministrul adjunct pentru Afaceri Externe al Ucrainei acuză activități suspecte în Crimeea și că Rusia ar putea activa sit-urile nucleare din zonă fiindcă a obținut, odată cu ocuparea Crimeei, un reactor nuclear şi un depozit cu materiale nucleare moştenite de la fosta URSS.

"Ruşii au transformat Crimeea într-o fortăreațā pentru a putea controla regiunea Mării Negre şi dincolo de ea şi nu ascund asta. De ce spun că acţiunile Rusiei sunt un pericol pentru regiune şi pentru NATO? Pentru că se observă o sporire a forțelor militare în Crimeea ocupată şi nu doar la cele terestre, ci şi la cele navale şi la prezența sporită a aviației, cu bombardiere şi avioane de luptă", a declarat Yehor Bozhok, ministrul adjunct pentru Afaceri Externe din Ucraina.
 
În același timp, la Moscova, pe 3 iulie, Vladimir Putin semna legea prin care Rusia a suspendat oficial aplicarea Tratatului INF, privind restricționarea armelor nucleare intermediare. Tratatul a fost semnat de Statele Unite și URSS în 1987, interzicând rachetele cu lansare de la sol capabile să transporte focoase nucleare pe o distanţă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Atunci, a pus capăt crizei din timpul Războiului Rece declanşate de desfăşurarea în Europa a rachetelor sovietice SS-20 cu focoase nucleare. Acum, suspendarea lui îngrijorează o planetă întreagă privind începerea unei curse nebune de înarmare. De aproape 8 luni se discută despre pericolul suspedării tratatului, SUA și Rusia acuzându-se reciproc de încălcarea sa. În ciuda tuturor discuțiilor, nu s-a reușit evitarea suspedării. Iar Putin acuză direct existența scutului de la Deveselu.
 
"Uitați-vă pe tratat, pe tratatul INF. Citiți acest tratat! Articolele sale spun clar că lansatoare nu pot fi amplasate în zone care sunt în raza rachetelor cu rază de acțiune scurtă și medie dar (n.r. SUA) le-au amplasat în Polonia, în România. Asta e o violare directă a tratatului", a spus Vladimir Putin.
 
 Iar, după eșuarea negocierilor privind Tratatul INF, apare ÎNCĂ o problemă. Posibila neprelungire și a tratatului NewSTART, privind limitarea arsenalelor nucleare, care expiră în februarie 2021. Iar Putin avertizează că un dezastru mondial este iminent.

Mai multe detalii, în materialul exclusiv prezentat, sâmbătă, la "Descoperiți" de Andreea Sava:


 

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat în exclusivitate la "Descoperiți", că încălcare tratatului INF de către Rusia prezintă importante riscuri pentru securitatea atât a României, cât și a NATO.

"Am susținut în repetate rânduri, raliendu-mă la poziția SUA și a NATO, că încălcarea materială de către Rusia a acestui tratat, INF, prezintă cu adevărat importante riscuri de securitate atât pentru România, cât și pentru toată Alianța.

Susținem că Rusia ar trebui să se întoarcă la încadrarea completă și verificabilă în condițiile tratatului până la data de 2 august 2019. În schimb, vedem care sunt declarațiile pe care le fac oficialii ruși, așa că acesta este unul dintre subiectele principale de pe agenda NATO din ultima jumătate de an și mai ales la ultima ministerială care a fost în urmă cu două săptămâni la Bruxelles", a spus Gabriel Leș.

×
x close