O astfel de operațiune ar oferi pretextul pentru utilizarea armamentului de distrugere în masă, inclusiv nuclear, în Ucraina.
Această versiune a fost evocată și de șeful Delegației Uniunii Europene în Rusia, Markus Ederer.
"Există informații îngrijorătoare că rușii ar fi îndreptat asupra propriului teritoriu mai multe sisteme lansatoare de rachete aflate în localitatea de frontieră Popovka. Cunoscând natura barbară a acțiunilor rusești, ne temem că ar putea fi pregătită o operațiune sub steag fals pentru a acuza Ucraina", a scris Kuleba pe Twitter.
Worrying reports: Russians might have pointed multiple rocket-launching systems in the Russian border village of Popovka towards their own territory. Knowing the barbaric nature of Russian actions we fear a false flag operation might be prepared in order to accuse Ukraine.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 3, 2022
Joi, șeful Delegației Uniunii Europene în Rusia, Markus Ederer, a dezvăluit că autoritățile de la Moscova iau în discuție o "lovitură nucleară tactică" pentru a întoarce soarta războiului din Ucraina, în care Rusia, după nouă zile de la invazie, a reușit să cucerească un singur oraș mare, Herson, și a suferit pierderi umane și materiale importante.
"În anumite cercuri, există o dezbatere despre folosirea armelor nucleare tactice. Nu este vorba despre un 'armaghedon' nuclear, ci de a arăta că armele nucleare sunt o opțiune, dacă inamicul continuă să progreseze", a spus Ederer, citat de agenția EFE, în timpul unei intervenții la Subcomisia pentru drepturile omului din Parlamentul European.
"Un dispozitiv nuclear poate fi utilizat pentru a opri un atac convențional împotriva Rusiei. Este o doctrină a escaladării pentru dezamorsarea conflictului", a continuat Ederer, adăugând că "nu știe clar" dacă se va recurge la arma nucleară în criza actuală.
Jurnalistul rus Dmitri Muratov, opozant al Kremlinului şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, crede, la rândul său, că în acest moment "cel mai mare pericol" este "posibilitatea unui răspuns nuclear" pe care deja l-a indicat Vladimir Putin, atunci când a spus că, dacă SUA vor interveni în războiul din Ucraina, Rusia "va da un răspuns nemaivăzut în istorie".
"Toate astea par un coșmar, dar nu exclud posibilitatea ca la un moment dat să se vadă tentați să apese butonul roşu", a spus Muratov, declarându-se sceptic că s-ar găsi cineva în anturajul lui Putin capabil să-l oprească să facă acest gest.
Foto: sisteme rusești lansatoare de rachete Iskander, într-o repetiție a paradei de Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, Moscova, 8 mai 2021