Potrivit unor surse guvernamentale, măsura a fost discutată în timpul unei întâlniri între reprezentanţii ministerului rus al Comunicaţiilor, parlamentari şi oficiali ai autorităţii naţionale de reglementare în domeniul internetului şi media.
Plata unor taxe mai mari nu este singura problemă cu care se confruntă Google în Rusia.
În februarie, consiliul Concurenţei din Rusia a anunţat că a redeschis o investigaţie anti-monopol împotriva companiei americane, în urma unei plângeri împotriva platformei mobile a Google înaintate de compania rusă Yandex, care operează cel mai mare site de căutare local.
Nici autorităţile din restul Europei nu sunt mulţumite de practicile fiscale ale Google, Amazon şi altor multinaţionale, care sunt acuzate că se folosesc de anumite portiţe din legislaţiile locale pentu a evita plata taxelor.
Comisarul UE pentru economie digitală, Gunther Oettinger, a declarat în ianuarie că autorităţile de la Bruxelles analizează dacă să impună o taxă companiilor de Internet din Statele Unite, precum Google, în cadrul unui plan de realizare a unei pieţe digitale unice în spaţiul comunitar.
Oettinger a precizat că Google ar putea fi taxată pentru folosirea de materiale aflate sub copyright.
În decembrie anul trecut, ministrul britanic de Finanţe George Osborne a anunţat că Marea Britanie va introduce o nouă taxă, supranumită "taxa Google", de 25% din profiturile obţinute în Marea Britanie, dar repatriate, de companiile care vor să scape de impozite prin scheme fiscale complexe.