Antena 3 CNN Actualitate Rusia a vrut să returneze tezaurul României, însă România a refuzat. Cine va plăti pentru asta?

Rusia a vrut să returneze tezaurul României, însă România a refuzat. Cine va plăti pentru asta?

2 minute de citit Publicat la 00:35 15 Oct 2012 Modificat la 00:35 15 Oct 2012
Rusia a vrut să returneze tezaurul României, însă România a refuzat. Cine va plăti pentru asta?
Foto: businesspundit.com
Joi seara Mihai Gâdea a prezentat cum Traian Băsescu, când era în opoziție, i-a chemat pe Adrian Năstase și pe Mircea Geoană pentru a da explicații cu privire la renunțarea la Tezaurul României aflat la Moscova.

În data de 13 februarie 2005, înaintea vizitei președintelui Traian Băsescu la Moscova, Andrei Pleșu, consilierul prezidențial declara că este ”inevitabil să apară în agenda dezbaterilor și problema Tezaurului”. Însă, la întoarcerea președintelui în țară, acesta a declarat că ”au lipsit cu desăvârșire discuțiile despre tezaur”. ”Nu sunt un politician român fixat asupra trecutului în relațiile cu Moscova”, a mai adăugat acesta.

8 luni mai târziu a fost rândul domnului Mihai Răzvan Ungureanu să meargă la Moscova, însă nici de această dată problema tezaurului nu a fost discutată, nici măcar pusă pe ordinea de zi.

Însă duminică seara realizatorul a prezentat dovada că Rusia a fost dispusă să discute și să negocieze returnarea tezaurului României în timpul în care Dumitru Prunariu era Ambasador.  Acesta a primit din partea MAE o notificare pe care nu și-a explicat-o niciodată.



La doar câteva luni după ce primește această notifica expresă Dumitru Dorin Prunariu a fost rechemat în România, printr-un decret semnat de președintele Traian Băsescu.



După reîntoarcerea sa în țară, Prunariu a dat un interviu în exclusivitate prin care declara că Rusia este dispusă să rezolve problema tezaurului pe cale comercială.



Însă reprezentanții României nu au ținut cont nici de declarațiile fostului ambasador, nici de invitația făcută de Guvernul Rusiei prin care erau chemați să discute problema tezaurului. Ministerul Dezvoltării Economice și  Comerțului din Federația Rusă  a trimis o adresă către domnul Consilier Liviu Adrian Niță, de la Ambasada României la Moscova în care scria următoarele:

”Stimate domnule Consilier,

Centrul de Dezvoltare bancară, de Cooperare investițională și creditare VNIIVS Ministerul Dezvoltării Economice și Comerțului din Federația Rusă își exprimă respectul său și are onoarea să vă informeze despre faptul că noi am eliberat firmei românești S.C. Profact S.R.L. București o invitație cu următoarea confirmare de participare la tratativele privind proiectul Nr. D - 02/122  - ”Tezaurul component” al proprietății Regatului România în Federația Rusă.

Noi suntem pregătiți să primim delegația firmei sus-menționate și să organizăm tratativele în scopul discutării și concordării tutror problemelor principale, privind respectivul proiect.

Participarea în procesul tratativelor a reprezentantului oficial al României este considerată oportună.

Cu respect, A.I.Sokolov”.  (Traducere din limba rusă)

Astfel se face că la numai câteva luni Rusia a satisfăcut pretențiile a 8 state privind returnarea valorilor culturale, însă România nu a avut privilegiul de a se număra printre ele, deoarece nu s-a luat act de invitația făcută.




Urmărește aici înregistrarea integrală a emisiunii Sinteza Zilei.


×
x close