Antena 3 CNN Actualitate Rudele victimelor acuză: O explozie, soldată cu un rănit, s-a produs vineri la mina Petrila

Rudele victimelor acuză: O explozie, soldată cu un rănit, s-a produs vineri la mina Petrila

2 minute de citit Publicat la 11:09 16 Noi 2008 Modificat la 11:09 16 Noi 2008
Rudele victimelor acuză: O explozie, soldată cu un rănit, s-a produs vineri la mina Petrila
O altă explozie se pare că avut loc şi vineri la mina din Petrila, din cauza acumulărilor de gaze. Cel puţin aşa susţin rudele celor care au murit în subteran. Ei acuză conducerea că nu a oprit activitatea, deşi ştia că o nenorocire se poate întâmpla în orice moment. O altă întrebare este ce căutau 100 de mineri în subteran într-o zi în care ar fi trebuit să fie liberi. Rudele minerilor spun că exploziile au început acum câteva zile, iar zecile de mineri lucrau în jarul din subteran.
Vineri primul ortac de la Petrila a ajuns la spitalul din Petroşani. Suferea de arsuri produse de o explozie, iar medicii l-au monitorizat întreaga zi. Un fost miner de la Petrila a declarat presei că de aproape o săptămână ortacii lucrează cu focul în spate, iar în subteran se ştia că se produc acumulări de gaze, însă nimeni nu a luat nicio măsură. ?Nu are cum să fie neglijenţă în serviciu. Mina ardea de ceva timp. Nu trebuia ca minerii să fie chemaţi la muncă în condiţiile în care mina ardea. Cât despre cei patru salvatori morţi, aia e crimă făcută de cei care au dat ordin salvaminului să intre într-o bombă cu ceas?, ne-a scris un cititor.
Un alt cititor, care semnează cu numele Dan, a scris că ?De foarte mult timp la Petrila existau zone cu foc deschis iar oamenii au fost obligaţi să lucreze în aceste condiţii. Conducerea regiei ştia acest lucru, toti aceşti incompetenţi politici trebuiesc traşi la răspundere penală.?
Familile celor care şi-au pierdut sâmbătă viaţa sunt revoltate că cei aflaţi la conducerea minei au permis în continuare munca în subteran, deşi ar fi trebuit să sisteze lucrul până la trecerea pericolului. În replică, autorităţile din Valea Jiului neagă faptul că ar fi existat semne că o tragedie ar urma să se producă.
Acuzaţiile continuă însă. Familiile răniţilor şi celor decedaţi spun că nu au fost anunţaţi în mod oficial nici de tragedie, nici de starea victimelor. Se pune întrebarea ce căutau acei oameni în mină, când toţi ar fi trebuit să fie la casele lor. Potrivit Mediafax, cei 94 de ortaci aflaţi în mina Petrila erau plătiţi dublu numai să coboare sâmbăta în subteran.
?Dacă minerii din Petrila nu ar fi intrat în mină, şi-ar fi pierdut locul de munca, iar alternative în Valea Jiului nu s-au creat. Eu am lucrat la Petrila. Locuiesc la 500 metri de mină şi toţi ortaci se plâng, focul din mina Petrila nu este de o săptamână, este de câteva luni. Se tot fac diguiri şi nămoliri, se închid fronturi din vară. Minerilor le este frica să vorbească?, explică Ioan, un cititor Antena3.ro
Românii sunt de altfel şocaţi de cele petrecute la Petroşani. Unii localnici susţin chiar că multe dintre aceste zone sunt doar ?cosmetizate? pentru controalele de la Bucureşti, însă nimeni nu ştie exact condiţiile în care se lucrează acolo: ?Muncesc în mină de 23 ani...e trist ce s-a întâmplat la Petrila. Plâng, puteam să fiu eu! Veniţi şi verificaţi nu locurile de muncă, pentru că sunt cosmetizate când vine câte un control. Verificaţi ce s-a făcut cu banii destinaţi mineritului...nu aş vrea să fiu în pielea inginerului şef de la Petrila şi a altor persoane.?
O amplă acnhetă a fot demarată în acest caz. Procurorul general al României a dat asigurări că, dacă au fost încălcate normele de protecţie a muncii în acest caz, vinovaţii vor plăti.
Sursa foto: Mediafax
Antena 3

×
x close