"Orice investiţie trebuie să respecte toate normele şi regulamentele în ceea ce priveşte protecţia mediului. Atât timp cât în ceea ce priveşte explorarea gazelor de şist în România nu se utilizează metoda de fracturare hidraulică, din punct de vedere al protecţiei mediului nu există niciun risc. Aşa că, atât pentru zona Dobrogea, cât şi pentru celelalte zone unde s-a solicitat de către companiile străine licenţe în ceea ce priveşte prospectarea şi explorarea, din punct de vedere al mediului se poate elibera acel aviz de mediu, neexistând niciun risc", a declarat Rovana Plumb, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, informează Mediafax.
Ea a mai spus că această explorare a gazelor de şist durează aproximativ cinci ani, iar după această perioadă pot apărea tehnologii moderne mai puţin riscante pentru mediu.
"Explorarea gazelor de şist durează cam cinci ani, în care pot apărea tehnologii moderne, mai puţin riscante în ceea ce priveşte mediul, pe care bineînţeles că le putem utiliza. Dar pentru această perioadă de explorare, de cinci ani, din punct de vedere al mediului vă asigur cu toată seriozitatea că nu există niciun fel de risc neuitilizându-se acea tehnologie privind fracturarea hidraulică, ci tehnologiile normale care se utilizează şi în cazul explorării gazelor convenţionale", a explicat ministrul Mediului.
Rovana Plumb a mai spus că pentru a vedea dacă ţara noastră dispune de gaze de şist trebuie realizată această etapă de explorare.
"Ca să ajungem la exploatare trebuie să vedem dacă avem această resursă şi unde o avem. Ori fără explorare nu avem cum să identificăm. Deocamdată, suntem în faza de explorare", a mai spus ministrul Mediului.
Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, prezent la conferinţa de presă, a afirmat că dacă americanii exploatează gazele de şist, atunci aceastea ar putea fi utile şi pentru ţara noastră.
El a mai spus că europenii au strâmbat din nas la gazele de şist şi se confruntă cu crize economice.
"Europenii au scârţâit, au strâmbat din nas şi dau din criză în criză din ţară în ţară şi din mişcări sociale în mişcări sociale. În Spania a ajuns şomajul 27 la sută, iar în rândul tinerilor 55 la sută. În America lucrurile nu stau aşa. Deci, dacă ei folosesc de zece ani nu vă văd de ce noi... ştiţi cum e, capra râioasă e cu coada-n sus", a menţionat Radu Mazăre.