De vină ar fi incertitudinea prelungită privind calendarul de autorizare a proiectului minier de la Roşia Montană. Compania precizează într-un comunicat că nu renunţă, la proiect şi solicită Guvernului noi consultări pentru demararea proiectului aurifer de la Roşia Montană.
Oficialii Gabriel Resources arată în comunicatul de presă că "în caz contrar, dacă grupul Gabriel nu va putea obţine o soluţie satisfăcătoare pentru un parcurs clar şi solid de progres în autorizarea şi construcţia Proiectului, sau dacă România nu ia măsuri concrete pentru a ajunge la o astfel de înţelegere amiabilă, Grupul Gabriel este pregătit să-şi prezinte pretenţiile în cadrul arbitrajului internaţional, pentru a obţine compensări integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul, care au fost refuzate prin încălcări ale tratatelor din către România."
La sfârşitul lunii ianuarie preşedintele Klaus Iohannis spunea, vorbind despre proiectul Roşia Montană, că "trebuie revăzut, sunt foarte multe aspecte. Nu este treaba preşedintelui să renegocieze contractele, nici treaba preşedintelui să spună ce soluţii tehnice există, dar este treaba mea să spun că, după părerea mea, aşa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit şi să invit pe cei care sunt implicaţi, direct, să reia discuţiile".
Şeful statului a mai spus că fără o negociere bună, serioasă şi aplicată, lucrurile nu vor putea fi rezolvate, iar negocierea trebuie să aibă loc între firma care doreşte să investească şi reprezentanţii Guvernului României. „Sunt convins că o astfel de discuţie se poate purta”, a adăugat Iohannis.