Antena 3 CNN Actualitate Noul Cod al Construcțiilor va simplifica obținerea autorizațiilor: ”Ne confruntăm cu foarte multe lacune legislative, de foarte multe ori contradictorii!”

Noul Cod al Construcțiilor va simplifica obținerea autorizațiilor: ”Ne confruntăm cu foarte multe lacune legislative, de foarte multe ori contradictorii!”

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 11:36 01 Oct 2021 Modificat la 11:36 01 Oct 2021
Noul Cod al Construcțiilor va simplifica obținerea autorizațiilor: ”Ne confruntăm cu foarte multe lacune legislative, de foarte multe ori contradictorii!”
Sursa foto: hepta

Pentru ca verificările din teren ale Inspectoratului de Stat în Construcții să fie mai eficiente este nevoie de un nou Cod al Construcțiilor. Lipsa clarității normelor, lacunele legislative, dar și normele în contradictoriu dau mari bătăi de cap inspectorilor în construcții.

”Ministerul Dezvoltării lucrează acum la Codul Construcțiilor. Dacă acesta uniformizează legislația, cred că lucrurile ar trebui să se miște altfel. Deocamdată, ne confruntăm cu foarte multe lacune legislative, de foarte multe ori contradictorii.

Schimbându-se foarte mult legislația, s-au suprapus legi și din cauza asta e un haos legislativ. 

Sunt multe lucruri care nu sunt perfecte. Codul Constructorilor este șansa noastră”, a declarat Romulus Bulacu, inspector general cu rang de secretar de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții.

Construcțiile vor putea fi autorizate mai simplu, iar sancțiunile pentru cei care nu respectă legea vor fi mai mari, prin acest nou Cod al Construcțiilor.

”Autorizațiile de construcții sunt esențiale. Cel care elaborează autorizația de construcție, aici poate fi primăria, consiliul județean și alte instituții, ministere, problema e că problema de urbanism trebuie reglementată mult mai serios în țara asta. Și ar trebui PUG-urile, PUZ-urile să fie mult mai bine reglementate. 

Legislația nu ne ajută când găsim abateri de genul ăsta să și penalizăm suficient. Sancțiunile sunt modice si efectul controlului nostru este, de multe ori, insuficient”, a continuat el.

Respectarea legislației în domeniul construcțiilor este esențială mai ales că România este pe lista țărilor europene cu risc major de cutremure.

”Din păcate există și mai mici dezvoltatori care încearcă să se îmbogățească, să fenteze legislația. ISC-ul nu poate să cuprindă tot spectrul, tot volumul care este în România.

Noi avem un potențial seismic destul de ridicat fata de alte state”, a mai spus Romulus Bulacu. 

În pandemie, lucrările de construcții nu s-au oprit, din contră, au mers pe un trend ascendent, în ciuda provocărilor apărute. Statisticile oficiale ne arata ca volumul lucrărilor de construcții a crescut aproape 16% în 2020.

 

×
x close