Calcule simple arată că românii vor plăti cu aproximativ 25% mai mult pentru masa de Sărbători. Cum masa începe cu aperitiv, românii plătesc: 45 de lei pentru un kg de salam de Sibiu, 30 de lei pentru muşchi ţigănesc sau 15 lei pe un kg de tobă de curcan. Un kg de caşcaval poate fi cumpărat cu aproximativ 20 de lei. Măslinele fac şi ele parte din meniul de Sărbatori, iar preţurile variază între 12 şi 21 de lei pentru un kilogram.
Sărmăluţele sunt nelipsite de Sărbători la români, dar si aceastea costă. Pentru o sută de bucăţi, românii trebuie să scoată din buzunar cel puţin 60 de lei. Pentru tava cu fripturi, mai plătesc în jur de 30 de lei, iar pentru un kilogram de cotlet 24 de lei. Şi cârnaţii de porc pot fi luaţi la 18 lei kilogramul.
Lista produselor tradiţionale continuă. Caltaboşul - 12 lei, toba - 10 lei iar pastrama - în jur de 18 lei. Masa nu poate fi întregită decât cu bautură şi cozonac. O sticlă de vin costă 10 lei iar răcoritoarele la PET-uri de 2 litri, până la 5 lei.
Aşadar, pentru realizarea tradiţionalului meniu de Crăciun, românii sunt nevoiţi plătească peste 700 de lei. Natural sau artificial, bradul de Crăciun nu trebuie să lipsească din casa nici unuia dintre noi. Preţul unui brad de import variază între 180 de lei şi 280 lei. Pentru brazii artificiali se plăteşte între 50 şi 70 de lei bucata.
Antena 3