Antena 3 CNN Actualitate Românii vor dona organe fără acordul familiei

Românii vor dona organe fără acordul familiei

Românii vor dona organe fără acordul familiei
14 Feb 2007   •   12:05

Agenţia Naţională de Transplant a propus schimbarea actualului sitem de donare a organelor. Dacă proiectul va fi aprobat de Ministerul Sănătăţii, organele necesare pentru transplanturi vor fi prelevate fără acordul prealabil al familiei celui aflat în moarte cerebrală. Aşa se procedează deja în mai multe ţări europene, printre care Ungaria, Austria, Bulgaria, Spania, Belgia, Olanda, Anglia, Portugalia, Italia, Norvegia. Dacă, totuşi, o persoană nu doreşte să îi fie recoltate organele, poate să îşi exprime opinia în timpul vieţii, în scris, în faţa unui notar.

Există multe voci chiar şi în lumea medicală care nu sunt de acord cu această practică împământenită deja în UE. ?Dincolo de declaraţia doctorilor că vor salva vieţi, acordul prezumat este un act care dezumanizează şi transformă omul decedat din subiect în obiect. Este vorba despre goana specialiştilor de a avea cât mai multe organe?, apreciază Vasile Astarastoaie, preşedintele Comisiei de Bioetică din cadrul Colegiului Medicilor, citat de ?Evenimentul Zilei?.

Transplantologii susţin că actualul sitem este deficitar pentru că acordul familiei este destul de greu de obţinut imediat după deces. Rata refuzului la românii ale căror rude ar fi putut dona organe este de 60%.

Modelul american pare să fie mai mult pe placul bioeticienilor români. Sistemul din SUA se bazează pe cardul de donator pe care fiecare şi-l ridică de la poliţie odată cu permisul auto. Transplantologii nu sunt de acord nici cu acest card, care implică nişte costuri ridicate.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close