Studiul arată că, în România, aproximativ 27% dintre familii sunt ajutate de rude sau de prieteni cu mâncare sau bani, pentru a face faţă cheltuielilor zilnice. Prin comparaţie, doar 9% dintre familiile din vechile state membre ale blocului comunitar au nevoie de un astfel de ajutor.
Românii nu stau bine nici la capitolul sănătate mintală. Din acest punct de vedere, ţara noastră s-a clasat pe penultimul loc între statele Uniunii Europene.
Potrivit studiului european, persoanele care trăiesc în nordul Europei sau în Olanda sunt printre cele mai fericite din Uniunea Europeană. De altfel, ?oamenii cu venituri mari, cu slujbe sigure şi cu educaţie superioară sunt mai mulţumiţi, mai fericiţi şi mai împliniţi?, se arată în document. Îngrijorător este faptul că situaţiile în care oamenii nu îşi permit să mănânce carne de cel puţin două ori pe săptămână sau să-şi cumpere haine noi sunt de cinci ori mai des întâlnite în cele 12 state care au aderat recent la Uniunea Europeană decât în vechile 15 state.
În ceea ce priveşte viaţa de familie, la nivel european, 29% dintre cei intervievaţi au declarat că au dificultăţi în a-şi îndeplinii obligaţiile faţă de familie, cel puţin de câteva ori pe lună, din cauza timpului petrecut la serviciu. Studiul a fost efectuat în perioada septembrie 2007 - februarie 2008, înainte de criza financiară.
Antena 3