Antena 3 CNN Actualitate "Românii sunt nişte barbari", spun ungurii. Scandalul înhumării poetului maghiar Nyiro Jozef ia amploare

"Românii sunt nişte barbari", spun ungurii. Scandalul înhumării poetului maghiar Nyiro Jozef ia amploare

"Românii sunt nişte barbari", spun ungurii. Scandalul înhumării poetului maghiar Nyiro Jozef ia amploare
Foto: dcnews.ro
de O.P.    |    28 Mai 2012   •   05:35

Scandalul înhumării poetului maghiar Nyiro Jozsef ia amploare. Preşedintele Parlamentului a declarat că guvernul Românei a adoptat o atitudine comică si copilarească atunci când a căutat urnele cu cenuşa scriitorului prin judetul Harghita.

Victor Ponta a anunţat că Guvernul îşi menţine ferm poziţia. Totodată, premierul a spus că va discuta cu omologul său, Viktor Orban, referitor la declaraţiile făcute în aceste zile de oficialii maghiari, declaraţii care "nu sunt în linia relaţiei de bună-vecinătate dintre statul român şi cel maghiar".

Preşedintele Parlamentului Ungariei acuză Guvernul Român de barbarie, după ce oficialii ţării noastre s-au opus reînhumării cu onoruri a poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc, din cauza trecutului politic al scriitorului.

"A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal", preşedintele Parlamentului Ungar Kover Laszlo.

Declaraţia a fost făcută chiar la Odorheiul Secuiesc, la ceremonia de comemorare a controversatului poet.

Înainte, Ministerul Român de Externe convocase un membru al Ambasadei Ungariei şi îl atenţionase că prezenţa reprezentanţilor statului maghiar la o reînhumare ilegală nu este de dorit.

"MAE şi-a exprimat speranţa că partea ungară  nu va  continua demersurile, iar nicio oficialitate ungară sau reprezentant al ambasadei nu se va  implica sau va participa la o astfel de ceremonie, care contravine legislaţiei româneşti şi deciziei autorităţilor române."

Ambasada Ungariei au informat însă MAE că nu este vorba despre o reînhumare ci va avea loc doar o slujbă de comemorare.

Scandalul reînhumării s-a transformat într-unul internaţional. Încercarea de reabilitare a acestuia a fost condamnată de directorului Arhivelor Internationale ale Muzeului Holocaustului de la Washington.

Reînhumarea a fost anulată, pentru că primarul din Odorheiul Secuiesc a dat o autorizaţie greşită şi contestată de Prefectura Harghita. Urna în care se presupunea ca se afla cenuşa poetului a fost găsită în Harghita, asupra unui delegat al Parlamentului Ungariei. La controlul făcut de poliţişti s-a descoperit că recipientul era gol, deşi oficialul maghiar avea acte care atestau că în interior s-ar afla cenuşa lui Jozsef Nyiro.



×
Subiecte în articol: unguri
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close