Peste 80% din copii declară că sunt bătuţi de către părinţi, în timp ce în 75% din şcolile româneşti au loc cazuri de violenţă asupra elevilor. Autorităţile nu au rămas nepăsătoare şi au elaborat un Plan Naţional de Acţiune privind prevenirea şi combaterea violenţei asupra copilului.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului îşi propune să-i protejeze pe cei mici împotriva violenţei fizice şi verbale sau a exploatării prin muncă.
Planul este supus, în prezent, în dezbatere publică pe site-ul instituţiei. Potrivit acestuia, românii trebuie să fie mai responsabili şi să sesizeze autorităţile atunci când aud că un copil este abuzat.
Totodată, planul de acţiune îşi propune implicarea, în mod constant, a serviciilor specializate pentru reabilitarea şi reintegrarea socială a copiilor . Poliţiştii sunt şi ei angrenaţi în această luptă împotriva viloenţei copiilor.
Autorităţile vor să creeze şi un cadru legislativ mai bun decât cel din prezent.
Astfel, părinţii dar şi dascălii vor fi instruiţi în privinţa comportamentului pe care trebuie să-l aibă în relaţia cu micuţii.
Potrivit cotidianului Adevărul, aceştia vor învăţa să-şi controleze accesele de furie atunci când discută cu copiii.
Părinţii nu mai au voie nici să-şi exploateze copiii prin muncă. Şi asta în condiţiile în care românii nu se sfiesc să-şi pună copiii la sapă, la tăiat lemne, cărat apă şi păzitul vitelor de la o vârstă fragedă.
Conform datelor Biroului Internaţional al Muncii în România, aproximativ 150.000 de copii au fost exploataţi prin muncă anul trecut.
Antena 3