Începând cu finalul anului 2013, cetăţenii din România şi Bulgaria vor avea dreptul să lucreze oriunde în Uniunea Euopeană. Populaţia cumulată de aproximativ 27 de milioane a celor două ţări a stârnit valuri de îngrijorare în rândul occidentalilor, care se tem de o aflux puternic de muncitori din est.
BBC a publicat un reportaj despre români şi munca în străinătate. Conform specialiştilor citaţi, Marea Britanie se poate aştepta la o infuzie de imigranţi mai mică decât precedentele state care şi-au deschis graniţele cetăţenilor din România sau Bulgaria.
"Valul cel mare s-a întâmplat deja", susţine un sociolog şi comentator din Bucureşti. "Vor mai fi valuri, dar în niciun caz un tsunami".
Majoritatea românilor au plecat în Spania şi Italia, în principal graţie limbii mai apropiate de română şi din cauză că spaniolii au ridicat restricţiile de muncă pe fondul creşterii pieţei în domeniul construcţiilor şi erau bucuroşi să primească mână de lucru ieftină.
Mulţi dintre cei care au plecat în să muncească în strănătate au folosit banii pentru a se întoarce în România, să-şi deschidă o afacere sau să îşi construiască o casă. Generaţiile mai tinere, însă, nu îşi doresc să revină în ţară, ci caută o soluţie pentru a rămâne în ţările "adoptive".