Antena 3 CNN Actualitate Românii şi-au transferat în altă reţea peste 30.000 de numere de telefon, în 3 luni

Românii şi-au transferat în altă reţea peste 30.000 de numere de telefon, în 3 luni

2 minute de citit Publicat la 12:48 12 Feb 2009 Modificat la 12:48 12 Feb 2009
Românii şi-au transferat în altă reţea peste 30.000 de numere de telefon, în 3 luni
Pentru că din 21 octombrie 2008 românilor li s-a pus la dispoziţie serviciul de portare a numerelor de telefon, care permite utilizatorilor de servicii de telefonie să-şi păstreze numărul atunci când îşi schimbă furnizorul, aproape 32.000 de numere au fost portate în ultimele trei luni în categoriile fix-fix şi mobil-mobil. Lider la portarea din ultima perioadă este telefonia mobilă, iar în topul preferinţelor abonaţilor se află Cosmote şi este urmată de telefonia fixă, în cadrul căreia se află momentan în top compania UPC, conform unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii (ANC), remis către Antena3.ro
In primele două luni de la lansarea portabilităţii numerelor în România s-au portat, în medie, aproximativ 7.000 de numere pe lună, iar odată cu creşterea limitei de numere portate pe zi, pe parcursul celei de-a treia luni, s-au înregistrat peste 15.000 de noi numere portate, arată comunicatul. Astfel, numărul total de portari realizate a ajuns la începutul lunii februarie la 31.514.
Din numărul total de portări realizate, peste 26.000 sunt numere de telefonie mobilă, în timp ce în telefonia fixă s-au portat peste 5.000 de numere.
În ceea ce priveşte telefonia fixă, numărul operatorilor care au primit cereri şi au efectuat portări în reţelele proprii a crescut semnificativ. Astfel, cele 5.291 de numere de telefonie fixă au fost portate către următorii operatori: Atlas Telecom cu 2 numere, Dial Telecom cu 243 de numere, Euroweb cu 7, GTS cu 73, Ines Group cu 7, Iristel, Telcor şi Newcomm numără fiecare câte 10, Media Sat are 3, 10, la Orange s-au portat 103 numere, RCS&RDS a ajuns la 1.059 de numere de telefon, Romtelecom la 327, Telemobil are 66, UPC deţine 1.892 de numere şi Vodafone 1.479 de numere de telefon.
În cazul telefoniei mobile, toţi cei cinci operatori au câştigat noi abonaţi în urma portării, respectiv Cosmote cu 11.707, Vodafone cu 7.328, Orange cu 6.849, Telemobil cu 211 şi RCS&RDS cu 128.
Numărul de utilizatori de telefonie fixă care îşi folosesc dreptul de a-şi schimba furnizorul prin păstrarea numărului de telefon s-a triplat în ultima lună şi tot mai mulţi operatori de telefonie fixă sunt antrenaţi în procesul de portabilitate, după cum mai arată comunicatul ANC. Telefonia mobilă păstrează de asemenea un ritm de creştere a numerelor portate, iar unii dintre operatori şi-au dublat baza de abonaţi câştigaţi în primele două luni de la lansarea portabilităţii.
Numărul maxim de portări permise fiecărui operator a fost majorat progresiv în funcţie de numărul de solicitări care au fost înregistrate, iar în prezent s-a ajuns la 500 de portări pe zi pentru fiecare operator.
Utilizatorii care apelează un număr care a fost iniţial în aceeaşi reţea şi apoi a fost portat vor auzi, după iniţierea apelului, dar înainte ca cel apelat să răspundă, un ton distinctiv care semnalează portarea. Astfel, utilizatorii au posibilitatea de a decide dacă doresc să renunţe la apelul respectiv şi să se informeze suplimentar.
Ei pot afla în ce reţea este un număr de telefon din mai multe surse, respectiv de la operatorul de telefonie, prin intermediul serviciului de relaţii cu clienţii sau pe site-ul www.portabilitate.ro şi prin folosirea aplicaţiei destinate localizării numerelor portate.
Paula Safta, Antena3.ro

×
Etichete: telefon mobil retea
x close