Tinerilor rromi care vor să urmeze o facultate li se ofera posibilitatea de a opta pentru unul din sutele de locuri gratuite oferite, anual, de către universităţile de stat din întreaga ţară. Anul acesta, de exemplu, Ministerul Educaţiei a aprobat peste 430 de locuri pentru această categorie a populaţiei. Numai că printre rromii dornici se studiu se mai strecoară şi români, care mint că ar aparţine acestei etnii, doar ca să nu mai plătească taxele de şcolarizare. Conform unui sondaj Gallup, realizat în perioada 2000-2006, pe un eşantion de peste 1.400 de studenţi, 10% dintre beneficiarii locurilor pentru rromi au minţit în legătură cu originea lor şi le ocupă în mod incorect. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la nivelul învăţământului liceal, unde ponderea nerromilor este de 13%.Inspectorul pentru minorităţi din cadrul MECT, Gheorghe Sarău, ne-a explicat că situaţia elevilor şi studenţilor care se declară rromi, pentru a beneficia de un loc la buget, nu poate fi catalogată nici fenomen, nici o situaţie îngrijorătoare. ?Ei nu mint! Adică mint. Numai că înscrierea lor se face pe baza unei recomandări scrise din partea unei organizaţii legal constituite a rromilor. Vinovaţii sunt de ambele părţi?. Inspectorul a recunoscut că avem de-a face cu ?un tip de fraudă?, o ?şmecherie?, la care tinerii recurg pentru a fi siguri că intră la liceu sau la facultate. În opinia inspectorului Sarău, tot răul e spre bine, deoarece banii statului sunt recuperaţi în momentul în care tinerii absolvenţi, beneficiari ai unui loc bugetat pentru rromi, sunt integraţi pe piaţa muncii, scrie ?Gândul?.
Conform datelor furnizate de Agenţia Naţională pentru Rromi, la nivel naţional există aproximativ 100 de O.N.G.-uri active, care se implică în proiectele agenţiei. Numărul asociaţiilor reprezentative este însă mult mai mare, existând organizaţii mici care desfăşoară proiecte la nivel local.
Preşedintele Fondului de Educaţie pentru Rromi la nivel european, Costel Bercuşi, a declarat: ?Există corupţie la toate nivelurile. Părinţii elevilor români care vor să fie siguri de faptul că ai lor copii vor intra la facultate se duc la anumite asociaţii de rromi care dau recomandări, pe bani. Este o realitate tristă, de care nu vorbeşte nimeni?. El a precizat că aproximativ 2.000 de studenţi beneficiază anual de burse de studiu cuprinse între 1.000 şi 1.500 de euro, majoritatea acestora având recomandări autentice.
Antena3.ro