Prima grijă a medicului este să îşi liniştească pacientul. Nu se bazează pe teste sau analize medicale, ci mizează pe încrederea şi nevoia de bani a clientului - cobaiul uman.
Dacă viitorul cobai este mai curios, personalul medical se eschivează rapid şi mizează pe latura financiară.
Corneliu Nedelcu a ascultat şi el de indicaţiile medicului. A devenit cobai, dar nu s-a simţit mai bine: „Mi-a spus că este un medicament nou, revoluţionar, nu mi l-a specificat şi mi-a spus că va da rezultate. Am acceptat câteva şedinţe, după care am început să am probleme cu ochiul drept”.
În urma tratamentului, Corneliu şi-a pierdut complet şi definitiv vederea cu ochiul drept.
„Orice pacient care este supus unui tratament cu un produs aflat în etapă de cercetare trebuie să fie informat despre eventualele beneficii, despre potenţialele riscuri”, explică Marius Savu, preşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.
„Ulterior am aflat că medicamentul de care doamna s-a prevalat să-mi spună cum se numeşte, era un medicament care se folosea experimental în tratamentul oftalmologic”, povesteşte domnul Nedelcu.
Pacientul a încercat să-şi capete dreptatea în instanţă, dar dosarul s-a întors la Parchet: „Sper să nu ajung să-mi aplic singur legea talionului: ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte”.
„Noi, dacă nu suntem sesizaţi, nu putem şti dacă se desfăşoară aşa ceva”, se apără Marius Savu.
Cu toate acestea, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, numărul studiilor clinice au scăzut în Romania. Regulile au devenit mult mai stricte în cazul testării pe cobai umani.