A mai rămas doar o zi până în Ajun, când, potrivit tradiţiei, românii împodobesc bradul. Cei mai mulţi şi l-au cumpărat din timp, dar mai sunt şi cei care aşteaptă să profite de reducerile din ultimul minut.
Oamenii vin în continuare la piaţa de brazi, fie pentru că nu au avut timp până acum, fie pentru că au aşteptat reducerile din ultimul moment. Pentru a nu rămâne cu marfa pe stoc, comercianţii lasă la preţ chiar şi câteva zeci de lei.
Oamenii spun că preţurile sunt mai bune acum decât săptămâna trecută, iar oferta este încă generoasă. Se vând încă brazii româneşti, care sunt şi cei mai ieftini. La ofertă, unul poate costa doar douăzeci de lei. Mai scumpi sunt cei din Austria, Ungaria sau ţările nordice.
Piaţa şi locurile amenajate din jurul marilor magazine. Acestea sunt locurile de unde au fost cumpăraţi joi brazi.
Prima oprire: la piaţă. Oferta generoasă la preţurile piperate. “Preţurile pornesc de la un milion în sus. Sunt cât de cât negociabile. Brăduţii sunt din Austira, Ungaria şi Danemarca. Marfă de import. Depinde de buzunarul clientului acum”, a spus un comerciant. Iar prin buzunarele multor clienţi, anul acesta suflă vântul.
De la piaţă, mergem la magazinele cu materiale de constucţie. Mulţi brazii de import, ceva mai ieftini. În magazinele pentru casă şi grădină, brazii din nordul Europei costa 75 de lei. Ei pot avea o înălţime de un metru şi jumătate şi ajung până la doi metri patruzeci.
În funcţie de înălţime şi aspect, brazii din străinătate costă de la 70 până la 400 de lei. Mai ieftini sunt cei româneşti, pentru care plătim între 20 şi 60 de lei. Aceştia au, însă, crengile mai rare.
Cei mai sumpi au fost, ca de fiecare dată, brazii artificiali care, anul acesta, au ajuns până la 800 de lei.