Cetăţenii Uniunii Europene sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de starea economică a ţărilor în care trăiesc, dar şi de situaţia socială personală, reiese din ultimul buletin Eurobarometru.
Realizat în perspectiva alegerilor euro-parlamentare din vara acestui an, documentul demonstrează că şi în România gradul de mulţumire a populaţiei scade de la lună la lună. Cei mai afectaţi de criză sunt bătrânii care locuiesc în mediul rural.
În primăvara anului trecut, 40% se declarau mulţumiţi de viaţa lor. În şase luni, procentul s-a redus la 30%. În mediul urban, cei care suferă cel mai mult sunt tinerii. Singura diferenţă este dată de cifre - 68% în primăvară şi 58% în toamna 2008.
Raportul a fost întocmit anul trecut, înainte de amplificarea crizei economice şi financiare. În acelaşi timp, în România se înregistrează importante mutaţii în ceea ce priveşte nivelul de trai.
Dacă acum câţiva ani Moldova era descrisă drept "polul sărăciei" în România, la ora actuală cei mai săraci români sunt cei care trăiesc în sudul Olteniei. Specialiştii explică această situaţie prin plecarea unui număr mare de moldoveni la muncă în străinătate, iar banii trimişi de aceştia rudelor au ajutat la creşterea nivelului de trai.
Studiul mai arată că cea mai mare teamă a românilor este că nu vor mai putea plăti facturile lunare.
Pe fondul crizei tot mai pronunţate, gradul de optism al europenilor se reduce constant. Dacă pe totalul celor 27 de state ale Uniunii reducerea e de opt procente, în România acest indicator a scăzut şi mai mult, fiind vorba de 15 procente. Totuşi, românii se situează peste media europeană în ceea ce priveşte optimismul.
Eurobarometrul arată şi o diminuare a gradului de încredere a cetăţenilor în instituţiile comunitare şi în Uniune în ansamblul ei.
Antena 3