Românii nu vor ca statul să dea bani pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Peste 60% dintre aceştia cred că nu ar trebui să fie alocate fonduri proiectului, sau, dacă s-ar face acest lucru, banii care vin de la buget să fie foarte puţini. În acelaşi timp, românii cred că biserica ar trebui să plătească taxe statului. Rezultatele apar într-un sondaj de opinie făcut de Avangarde.
Peste jumătate dintre români consideră că Biserica Ortodoxă a fost prea mult timp scutită de plata taxelor şi impozitelor către stat şi ar trebui să contribuie în viitor. Asta în timp ce o treime dintre cei care au participat la sondaj nu sunt deranjaţi de scutirile acordate cultelor religioase.
De altfel, părerile în privinţa implicării statului în plata salariilor preoţilor sunt împărţite aproape egal: în timp ce 43% susţin că este un lucru benefic, 40% dintre respondenţi consideră că banii pentru lefurile feţelor bisericeşti nu ar trebui să vină de la stat.
Asta în ciuda faptului că jumătate dintre români consideră că religia ar trebui să fie o disciplină obligatorie în şcoală, în timp ce 44% cred că nu îşi are locul printre materiile studiate de elevi.
Catedrala Mântuirii Neamului îi împarte de asemenea pe români. În timp ce 41% dintre respondenţii la sondaj consideră că este o idee bună, o treime dintre concetăţeni cred că nu ar fi trebuit luată în calcul ridicarea edificiului religios.
Chiar şi aşa, 20% dintre români cred că statul ar trebui să contribuie financiar substanţial la construirea Catedralei, în timp ce 27% consideră că sumele alocate de la buget ar trebui să fie mai mici, iar 40% nu ar vedea deloc oportunitatea alocării de resurse din partea statului.
Sondajul a fost efectuat în perioada 12 - 16 aprilie pe un eşantion reprezentantiv de 900 de persoane şi are o marjă de eroare de 3,27%.