Antena 3 CNN Actualitate Românii negociază cu americanii lucrările la autostrada Transilvania. Vezi cu cât vor să reducă preţul

Românii negociază cu americanii lucrările la autostrada Transilvania. Vezi cu cât vor să reducă preţul

Românii negociază cu americanii lucrările la autostrada Transilvania. Vezi cu cât vor să reducă preţul
Foto: Intact Images
28 Iul 2011   •   22:33

Vrem să fim trataţi precum croaţii. Autorităţile române încearcă să-i convingă pe americanii de la Bechtel să scadă preţul kilometrului de autostradă cu aproape 10 milioane de euro. La acest preţ construiesc pentru croaţi, deci unde ar fi problema? Problema este că americanii nu vor să negocieze până când partea română nu le va achita, integral, toate datoriile.

Muncitorii contractaţi de americani fac acum doar lucrări de întreţinere.

"În momentul de faţă sunt nişte lucrări de reparaţii, foarte foarte puţine, se înlocuiesc ceva borduri, unele rigole se mai refac, se recimentează, cam atât. Lucrări noi, nu", a spus Mihai Lup, liderul sindicatului muncitorilor Bechtel.

La Bucureşti, între timp, se duc lupte între oficiali.

"Se poartă negocieri în prezent privind programul de lucrări pe 2011 şi 2012 în tot acest context şi mai ales reducerea costurilor", a precizat Nicoleta Davidescu, director de proiect la Autostrada Transilvania din CNADNR.

Până acum, pentru un kilometru de autostradă, am plătit 16 milioane de euro. În urma negocierilor, costul ar urma să scadă la lapte milioane de euro. Dar americanii au, şi ei, doleanţele lor. Datoria de peste 100 de milioane de euro a statului să fie plătită până la toamnă. Apoi, ar relua lucrările. Doar pe cele începute.

În cei şapte ani de la începerea lucrărilor, americanii de la Bechtel au dat în folosinţă doar 52,5 km din cei 415 km ai Autostrăzii Transilvania. Alţi 64 sunt în lucru, spre graniţa cu Ungaria.

Compania de autostrăzi a plătit, până acum, 1,3 miliarde de euro, mai mult de jumătate din valoarea estimată pentru toată autostrada Transilvania. Cum sfârşitul lucrărilor pare să se piardă în orizont, ministrul Transporturilor se concentrează pe alte zone. Vineri, va inaugura 21 de kilometri de autostradă. Este vorba despre tronsonul de la Medgidia la Constanţa. Şoferii vor putea circula pentru început doar pe câte o bandă pe sens. Întreaga porţiune, de la Cernavodă la Constanţa, va fi gata abia în 2013.

 


×
Subiecte în articol: Autostrada Transilvania lucrari Bechtel
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close