Berea şi canicula nu merg mână în mână. Cine apelează la băutura acidulată cu speranţa că astfel se hidratează, de fapt se înşeală. Berea doar răcoreşte organismul. În plus, mai mult de 500 de ml pe zi pot afecta serios sănătatea.
Rece, înspumată, blondă sau brună, berea este un deliciu. Este preferata românilor de pretutindeni, mai ales când mercurul din termometre urcă la peste 35 de grade Celsius. În timpul verii, consumul de bere pe cap de român a ajuns la 78 de litri, mai mult cu 20 de litri decât apa băută.
De fapt, apa este singurul lichid care hidratează organismul în timpul verii. Berea dă doar senzaţia de saţietate.
"Berea are o acţiune directă asupra hormonului antidiuretic, un hormon care are rolul în organism de a menţine apa. Acest alcool inhibând hormonul antidiuretic, organismul nostru va avea liber la eliminat apa", a explicat dr. Dan Şerban, medic nutriţionist.
De exemplu, cine bea doi litri de bere va elimina, pe lângă băutura răcoritoare consumată, încă 2% din stocul de apă al organismului. Pe lângă deshidratare, mai pot apărea şi alte complicaţii. Medicii spun că excesul de bere este foarte dăunător pentru aparatul cardio-vascular şi creează hipertensiune.
Există însă şi doză ideală de bere pe care o putem consuma fără probleme.
"O femeie are voie să bea 330 de ml, o cutie mică de bere, iar un bărbat 500 de ml pe zi. Departe de peturile de doi litri, doi litri şi jumătate, eventual cu repetiţie", a declarat dr. Corina Zugravu, medic nutriţionist.
Cine vrea totuşi să consume mai mult de atât poate apela la berea fără alcool. Nu uitaţi însă, că şi aceasta îngraşă.