Românii au început să-şi piardă încrederera şi în Biserică şi Armată, din cauza situaţiei tot mai dificile în care trăiesc. Cea mai dramatică scădere a înregistrat-o, însă, Preşedinţia. În ultimii doi ani, încrederea populaţiei în şeful statului a scăzut cu 30 de procente. 86 la sută dintre români nu mai au încredere în instituţia condusă de Traian Băsescu.
În ianuarie 2009, încrederea românilor în Biserică era de peste 89%. Acum, instituţia este cotată la aproape 82%.
În ce priveşte Armata, scandalul pensiilor militarilor a dus la scăderea cotei de încredere de la peste 71%, cât avea în ianuarie 2009, la 63,5%, la începutul acestui an.
Scăderea încrederii în cele două instituţii este pusă de sociologi pe seama neîncrederii generale a populaţiei şi a faptului că nu există o societate civilă puternică.
În ciuda acestui lucru, Biserica şi Armata sunt cu mult deasupra instituţiilor politice. Încrederea în acestea a fost influenţată de mai multe evenimente, cel mai important fiind anunţul şefului statului privind scăderea salariilor.
Iar cea mai bună dovadă este situaţia Preşedinţiei. La începutul lui 2009, instituţia condusă de Traian Băsescu era cotată la peste 47%. Luna ianuarie a acestui an o găseşte în cădere liberă, ajungând la aproape 14%.
Scăderea salariilor a tras, de altfel, în jos întreaga clasă politică. De la peste 23% cât avea în ianuarie 2009, Parlamentul a atins un minimum de 7,2%, pentru ca la începutul acestui an să fie cotat la 11,4%.
Nici Guvernul nu stă bine. Executivul era cotat în ianuarie 2009 cu aproape 30%. Procentul a scăzut foarte mult, ajungând acum la aproape 9%.
Sociologii susţin că scăderea încrederii în politiceni este de fapt modalitatea românilor de a-i taxa pentru măsurile nepopulare luate.