Un studiu recent arată că românii îşi doresc salarii mari şi muncă puţină. Atitudinea faţă de muncă situează România în coada clasamentului, alături de alte ţări foste comuniste. Doar unul din zece români este de acord că locul de muncă actual îi oferă un venit ridicat, dar şi şanse mari de promovare. Socilogii arată că muncitorii din România vor un rezultat imediat al muncii lor, adică mai mulţi bani, în detrimentul unor locuri de muncă ce pot oferi satisfacţii profesionale.
Cele mai importante criterii pentru cei care caută un loc de muncă sunt stabilitatea şi mărimea retribuţiei. Astfel, 78% din cei chestionaţi îşi doresc un loc de muncă stabil, iar 68% vor un venit mare. Doar 28% dintre subiecţi au fost de părere că aceste aspecte sunt mai puţin importante atunci când vor să se angajeze.
Când vine vorba de loialitatea faţă de locul de muncă şi dorinţa de a presta ore suplimentare, românii nu manifestă prea mult entuziasm. Doar 15% dintre angajaţii intervievaţi s-au declarat dispuşi să muncească mai mult decât trebuie pentru succesul firmei. Din acest punct de vedere, România se situează undeva la coada clasamentului, alături de Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, dar şi de state cum ar fi Japonia sau Franţa.
În privinţa timpului petrecut la muncă, studiul arată că cei care lucreaza in sectorul privat românesc stau cel mai mult la serviciu circa nouă ore. În schimb, angajaţii la patron se bucură de mai multa flexibilitate în ceea ce priveşte stabilirea programului de lucru.
Antena 3