Când vine vorba de mâncare, românii deschid larg punga. Poate prea larg. Mulţi, în special orăşenii, recunosc că, săptămânal, câteva porţii gătite, mezelurile sau fructele ajung la gunoi. Risipa este mult mai mare în preajma sărbătorilor, când românii cumpăra mai multă mâncare decât au nevoie pentru cele trei zile de Crăciun.
Familiile din România au ajuns în această situaţie că nu ştiu exact de câtă mâncare au nevoie. “Eu am observat că intri să cumperi ceva, mai ales într-un hipermarket şi ieşi cu coşul plin”, a spus Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară. “Funcţionăm în virturea inerţiei”, a declarat psihologul Georgeta Ghinea.
Atraşi de promoţii românii cumpără mai mult decât pot mânca. Iar surplusul... “sincer o aruncăm ...deoarece se strică. Îmi rămâne multă, undeva la 10-20 % din cât cumpăr”, spun oamenii.
Numai în Bucureşti, într-un singur sector se strâng lunar 5.000 de tone de resturi alimentare.
O cincime din ceea ce cumpărăm ajungte la gunoi. Românii se încadrează în trendul mondial. Studiile arată că englezii aruncă un sfert din mâncarea cumpărată, iar americanii cam 15%. Asta în condiţiile în care, arată rapoartele UNICEF, şase milioane de copii din lume mor anual din pricina foametei.
La noi, mâncarea e aruncată cel mai mult în perioada sărbătorilor.
“Este o prejudecată că de sărbători trebuie să avem mese bogate, e un clişeu”, e de părere psihologul Georgeta Ghinea.
Ca să evităm risipa, specialiştii ne recomandă să cumpărăm exact cât ştim că mâncăm în mod obişnuit. Nimic în plus.