Refuzul conducerii Primăriei Sfântu Gheorghe de a nominaliza, pentru al patrulea an consecutiv, o persoană de naţionalitate română pentru titlul Pro Urbe a generat, joi, noi dispute în cadrul şedinţei Consiliului local municipal, reprezentanţii comunităţilor română şi maghiară acuzându-se reciproc de lipsă de toleranţă.
Decizia Consilului local Sfântu Gheorghe, luată cu majoritatea voturilor reprezentanţilor UDMR, a fost ca titlul Pro Urbe să fie acordat în acest an domnului Dancs Arpad pentru activitatea desfăşurată în beneficiul comunităţii locale, însă aceasta a fost contestată de consiliera PSD Rodica Pârvan. Ea a declarat că premiul i s-ar fi cuvenit unui reprezentant al comunităţii româneşti, pe considerentul că din anul 2013 nici un român nu a mai primit acest titlu.
'Nu am nimic cu persoana nominalizată, ci cu principiul (...) Războiul s-a încheiat, iar dacă cineva are impresia că a câştigat, în fond l-a pierdut, adâncind prăpastia, abisul care există între noi (comunităţile română şi maghiară -n.r). Am sperat că va exista înţelegere şi raţiune şi că se va pune capăt acestei încrâncenări (...) O să vină rândul românilor la acest premiu la Paştele cailor (...) Este o atitudine total discriminatorie şi voi protesta în continuare prin toate mijloacele mele', a spus Rodica Pârvan.
Ea a adăugat că prima sa acţiune de protest va fi de a nu participa la Zilele Sfântu Gheorghe, care se vor desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni, iar a doua, de a vota împotriva tuturor proiectelor de hotărâri ce vor fi puse pe ordinea de zi a următoarelor trei şedinţe ale Consiliului local.
Rodica Rârvan a menţionat, printre altele, că persoana nominalizată de comunitatea românească pentru acest premiu a fost preotul ortodox Ioan Cucu, căruia i-a cerut scuze, în lipsă, pentru faptul că a fost atras în această dispută.
Reprezentanta PSD nu s-a ferit să-l acuze pe primarul Antal Arpad că a 'transformat premiul Pro Urbe într-o monedă de schimb' pentru anumite 'frustrări' etnice, dar şi de faptul că nu şi-a îndeplinit 'misiunea de mediator între cele două comunităţi'.
În replică, primarul Antal Arpad (UDMR) a menţionat că, în opinia sa, acuzaţiile sunt nefondate, arătând că deschiderea de care el a dat dovadă, în cei aproape nouă ani de când se află la conducerea oraşului, nu a fost recepţionată pozitiv de comunitatea românească.
'Eu am sperat că vom intra într-o competiţie a gesturilor pozitive (...), într-o spirală pozitivă care să facă acest oraş şi întreaga comunitate locală să câştige, dar nu am primit răspunsurile din partea comunităţii româneşti. Am primit în continuare război (...) şi în loc să intrăm într-o spirală pozitivă, am intrat într-o spirală negativă. Eu nu mă simt responsabil şi nu cred că noi (comunitatea maghiară -n.r) suntem responsabili, pentru că în aceşti aproape nouă ani am primit tot frână (...) Ar trebui să tragem linie şi să începem să construim ceva împreună (...) Eu vreau să îmi exprim disponibilitatea de a reseta relaţiile interetnice, dar pentru asta trebuie gesturi şi de o parte şi de alta, nu se poate ca unii să frâneze', a spus Antal Arpad.
Printre altele, a amintit că unii reprezentanţi ai comunităţii româneşti se opun folosirii simbolurilor comunităţii maghiare, precum şi unor proiecte urbanistice, sau că au blocat demersurile făcute de-a lungul timpului de către autorităţile locale pentru trecerea bazei sportive şi a poligonului militar din Sfântu Gheorghe din patrimoniul statului în cel al municipalităţii.
Reprezentanţii fracţiunii Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) din cadrul Consiliului Local au refuzat să participe la vot, delimitându-se de dispută.
'Noi ne-am deconectat, am închis microfoanele, pentru că este o ruşine unde s-a ajuns cu premiul Pro Urbe. Nu este onorabil ce se întâmplă nici dintr-o parte, nici din alta. Deci noi nu am spus nici da, nici nu, iar părerea noastră este că fără respect nu vom rezolva nimic, dacă unui gest neprietenos îi răspunzi cu unul şi mai aspru (...) Dar părerea mea este că premiul Pro Urbe a ajuns premiul pro UDMR', a declarat, pentru AGERPRES, consilierul PPMT, Balint Jozsef.
Premiul 'Pro Urbe' este ce mai înaltă distincţie instituită de Consiliul Local municipal în scopul recompensării morale a persoanelor care au contribuit la creşterea bunăstării comunităţii locale sau a prestigiului localităţii şi se acordă în fiecare an, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, unei persoane care a împlinit vârsta de 70 de ani.
În urmă cu trei ani, Consiliul local Sfântu Gheorghe a decis să reducă numărul laureaţilor de la patru la unu, pentru a nu se crea 'o inflaţie' de premianţi.
Şi la acea vreme consilierii români au protestat împotriva acestei hotărâri, pe considerentul că votul majoritar al reprezentanţilor UDMR din forul aleşilor locali va elimina orice şansă a cetăţenilor de etnie română din municipiu de a mai obţine vreodată acest titlu onorific.